keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Jumalan huone (kirjoittanut Katja Kärki)

Viime aikoina olen lukenut paljon lestadiolaisuuteen liittyviä kirjoja. En koe, että olisin aiheesta ollut erityisen kiinnostunut, mutta ehkä tähän liittyviä kirjoja vain on  sattumalta julkaistu enemmän. Katja Kärjen esikoisteos Jumalan huone käsittelee lestadiolaisuutta kolmen eri ikäpolven naisen kautta.

Kirjaa kuunnellessa oli ajoittain haastavaa seurata, kuka naisista milloinkin oli äänessä. Kirjan kuuntelukokonaisuus muodostui enemmän erilaisten kohtausten kokonaisuudeksi. Osa kohtauksista sijoittui 1930-luvulle, osa 1960-luvulle ja osa nykypäivään. Osa kertojista oli enemmän uskovaisia kuin toiset, mutta kaikkia yhdisti kuitenkin uskonnon merkityksen pohdinta. Uskonnon merkitys ja voima näkyy kirjan naisten elämässä. Nuorin heistä, Elsa, kapinoi vahvasti perinteitä vastaan, mutta uskonopit ja moraali vaikuttavat taustalla vahvasti hänenkin tekemisiinsä ja ajatuksiinsa.

Kirja on kiinnostava naisten kasvutarina. Kirjaa lukiessa pohdin myös muita samaa tematiikkaa käsitteleviä kirjoja ja muistaakseni kaikissa niissä aihetta käsitellään naisten kautta. Kuinka naiset alistetaan ja he alistuvat miesten määrittelevien uskonnormien alle. Mielenkiintoista olisi lukea lestadiolaisuudesta romaani, jossa päähenkilö on mies.

Murre on ihanasti osana kirjaa. Se kuuluu, kiitos loistavan lukijan Pihla Pohjolaisen, sopivassa määrin. Kyseessä ei mielestäni ole mikään murreteos, mutta murteen käyttö tuo pohjois-karjalaisuuden lähemmäksi. Kirjan kerronta on aistikasta ja soljuvaa. Kirjaa on ilo kuunnella, vaikka henkilöiden perässä pysyminen ajoittain onkin hieman haasteellista.

Kirjan kanssa maistoin australialaista viiden rypäleen sekoitepunaviiniä. Viinin tuoksussa on marjaisuutta ja tuhtia tammisuutta. Muassa pehmeä tummamarjaisuus, mustikka ja karhunvatukka, nousee ensimmäisenä esillä. Pehmeydelle antaa rotevuutta tammisuus ja kohtalaisen voimakas hapokkuus. Hyvä viini, mutta kannattaa ehdottomasti nauttia täyteläisen ruoan kanssa. Viini maistui hyvin grillattujen ja kevyesti valkosipulissa ja rosmariinissa marinoitujen kengurun ulkofile-vartaiden ja kasvisten kanssa. Näiden kanssa oli vielä Hasselbackan perunoita ja bataattipyreetä.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistettä. Viini vaatii muutakin kuin kirjan avautuakseen kunnolla.

Helmet-lukuhaaste 2019: 4. Kirjailijan ainoa teos

Jumalan huone
kirjoittanut Katja Kärki
Bazar kustannus 2019
13h, 58min (kuunneltu äänikirjana)

Richard Hamilton
Colton's GSM 2015
Grenache, Shiraz, Mourvedre, Grenache Noir, Syrah
McLaren Vale, Australia
14,82€ (Alkosta maaliskuussa 2019)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!