tiistai 9. heinäkuuta 2019

Pieni elämä (kirjoittanut Hanya Yanagihara)

Yhdysvaltalaisen Hanya Yanagiharan toinen romaani Pieni elämä, nousi suuremman yleisön tietoisuuteen viimeistään siinä vaiheessa, kun jääkiekon MM-kultaa voittaneessa joukkueessa pelannut Kevin Lankinen kertoi kyseistä kirjaa lukevansa. Olin lukenut kirjasta arvosteluja, ja kun sen ympärille oli syntynyt suoranainen hypetys, oli tietenkin tarve tarttua ja tutustua siihen myös itse. Todella hienoa, että lukeminen nuorten (miesten) keskuudessa on myös suosittua!

Kirja on tiileskiven paksuinen teos raskaista aiheista. Lasten hyväksikäyttöä, väkivaltaa, viiltelyä ja itsemurhaa. Mutta on kirjassa onneksi muutakin ja raskaista aiheista huolimatta en kokenut sitä liian painostavaksi tai surulliseksi. Kertomus etenee kiehtovasti ja mukaansatempaavasti, eikä sitä malttaisi jättää kesken. Kirjan päähenkilö on lapsena hylätty ja vuosikausia hyväksikäytetyksi joutunut Jude, joka ei koskaan tokene lapsuuden traumoistaan. Onneksi hän saa kuitenkin elää hyvien ihmisten ympäröimänä, jotka tukevat häntä kaikessa, vaikkei hän pysty menneisyydestään oikeastaan kenellekään kertomaan. Ystävien, joihin hän on tutustunut eri elämänvaiheissa, merkitys on aivan valtava ja ilman heitä Juden elämä olisi varmasti päättynyt aiemmin.

Koruton kertomus läheisten merkityksestä ja molemminpuolisesta tuesta on tämän kirjan hienous. Ajoittain tarina pyörii ehkä liiaksi Juden ympärillä, jonka elämä toki on ollut aivan kohtuuttoman vaikea, mutta joka toisaalta aikuisena on päässyt elämään moneen muuhun verrattuna etuoikeutettua elämää - omien ansioiden kautta toki. Tästä huolimatta hän ei pääse eroon menneisyydestään ja joutuu kohtaamaan vääränlaisia ihmisiä myös aikuisuudessaan.

Tarinan kertojat vaihtelevat kirjan edetessä. Kirjassa on vain muutama luku ja pidin erityisesti siitä, kuinka heti uuden luvun alussa katsantokanta jollakin tavoin muuttuu ja keventää edellisen raskaampaa tunnelmaa. Uudet alut eivät halvenna menneisyyttä, mutta niissä on iloisempi ja raikkaampi pilkahdus tulevasta. Henkilöiden tekemät elämänvalinnat ja reagoinnit ovat hyvin aitoja ja kyseisiin tilanteisiin verrattuna perusteltuja. Asioita ei selitetä tai perustella lukijalle liikaa, vaan taphtumat ja valinnat selittyvät vallitsevien tilanteiden kautta.

Kuten aiemmin totesin pidin kirjasta kovasti ja suosittelen sen lukemista kaikille. Leppoisaa kesäluettavaa tämä ei ole, mutta ajoittain on hyvä tutustua myös vakavampiin aiheisiin.

Kirjan kanssa maistoin Uuden Seelannin eteläsaarelta, Marlborough'n alueelta tulevaa, hyvin klassista Sauvignon Blancia. Viini on väriltään haalean vaaleaa, hieman oljen väriin viittaavaa. Tuoksussa on runsaasti tumman viinimarjan lehteä ja sitruksisuutta. Pehmeät hapot ja hento kukkainen hunajaisuus pehmentävät jopa ajoittain turhan hyökkäävänä pidettyjä rypäleen ominaispiirteitä. Viini on hinta-laatusuhteeltaan oivallinen ja edustaa mielestäni hyvin maan sauvignon blancia.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan viisi pistettä ja pienen miinuksen. Molemmat ovat yleisilmeeltään positiivisa, mutta samalla vakavia ja puhuttelevia yllätyksiä. Niiden nauttimista ei malttaisi jättää kesken. Loistava valinta kesäksi, jos ei aivan kaikkein helpointa ja valmiiksi pureskeltua vaihtoehtoa kaipaa.


Helmet-lukuhaaste 2019: 29. Kirjassa nähdään unia

Osallistun kansikuvalla Kirjankansibingoon 2019: Ovi

Pieni elämä
kirjoittanut Hanya Yanagihara
suomentanut Arto Schroderus
alkuperäinen teos A Little Life
Kustannusosakeyhtiö Tammi 2017
937 sivua

Nau Mai
Sauvignon Blanc 2018
Marlborough, Uusi Seelanti
10,98€ (Alkosta kesäkuussa 2019) 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!