torstai 4. heinäkuuta 2019

Idän pikajunan arvoitus (kirjoittanut Agatha Christie)

Agatha Christien dekkari-klassikot kuuluvat kesälukemiston aatelistoon. Niiden tyylikkyys, juonikkuus, kiehtovat ja omalaatuiset persoonat sekä tapahtumamiljööt ovat kokonaisuutena vailla vertaansa. Erityisenä suosikkina ovat belgialaisesta salapoliisista Hercule Poirotista kertovat tarinat. Yksi parhaita Poiroteja on "Idän pikajunan arvoitus".

Istanbulista Pariisiin matkalla oleva idän pikajuna juuttuu Balkanilla lumeen ja samalla yhdestä matkustajahytistä löytyy ruumis. Poirot rupeaa selvittämään tapausta ja tekijää. Kirjan loppuratkaisu on hieman yllättävä ja Poirot joutuu sitä pohtiessaan myös moraalisten kysymysten äärelle. Kyseisestä dekkarista esitetään tänä kesänä (2019) Suomenlinnan kesäteatterissa, Ryhmäteatterin esittämänä näytelmää.

Olen lukenut kirjan vuosia sitten ja nähnyt  brittinäyttelijä David Suchet televisiossa esitetyn tulkinnan kirjasta. Ennen Suomenlinnan teatteriin menoa päätin kuitenkin kuunnella kirjan vielä kertaalleen, jotta juonen käänteet olisivat tuoreena muistissa. Näytelmän juoni avautuu katsojalle hyvin, vaikka kyseinen kirja ei aiemmasta tuttu olisikaan. Sen sijaan Hercule Poirot hahmona on syytä etukäteen tuntea.

Juha Kukkosen ohjaama näytelmä on sovitelma varsinaisesta kirjasta. Henkilöhahmot noudattavat kirjan hahmoja, mutta heidän lukumääränsä on pienempi ja tapahtumia on muutoinkin sovitettu paremmin lavalle sopivammaksi. Vaativaa pääosaa esittää Kristo Salminen ja muissa osissa nähdään mm. Sara Paavolainen ja Helena Vierikko. Ensimmäisen osan alussa minulla kesti hieman aikaa tottuakseni näytelmän varsin nopeaan puhetahtiin ja televisio-Poirotista hieman poikkeavaan Salmisen versioon. Salmisen Poirot oli lopulta oikein hyvä, mutta kirjojen lempeän etenemistahdin puuttuminen oli mielestäni pieni miinus näytelmälle. Näytelmän toinen osa oli hieman kokeellisempi ja itse pidin siitä enemmän. Henkilöhahmot pääsivät tässä paremmin loistamaan ja Christien luomien persoonallisuuksien piirteet avautuivat hyvin katsojille. Suomenlinnan kesäteatteri sopii loistavasti tämän tyyppisille esityksille. Lavastus oli myös toimiva, joskin ehkä hieman valju toteutukseltaan.


Kirjan kanssa maistoin argentiinalaista Bodega Norton -punaviiniä. Harvemmin tulee hankittua laatikkoviinejä, mutta käydessäni matkalla Färsaarilla, valikoitui laatikkoviini kätevyytensä vuoksi matkalle mukaan maisteltavaksi. Viini on väriltään tummanpuhuvaa. Tuoksussa on kypsää marjaisuutta - kirsikkaa ja vadelmaa sekä hentoa tammisuutta ja kukkaisuutta. Viinin maku seuraa hyvin tuoksua. Hapokkuus ja hento tanniinisuus tasoittavat tyylikkäästi makua. Viini maistui färsaarelaisesta lampaanjauhelista tehtyjen burgereiden kanssa. Viini menee sellaisenaan, mutta pääsee paremmin oikeuksiinsa lihaa sisältävän ruoan kanssa.

Kirjan, näytelmän ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Kaikissa on klassisia piirteitä ja kaikki ovat yhdessä ja yksinään toimivia kokonaisuuksia. Päästäkseen täysin oikeuksiinsa viini tarvitsee kaverikseen syötävää. Kirjasta ja näytelmästä sen sijaan voi nauttia sellaisenaan.

Helmet-lukuhaaste 2019: 41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää

Osallistun kansikuvalla Kirjankansibingoon 2019: Yö

Idän pikajunan arvoitus
kirjoittanut Agatha Christie
suomentanut Jaakko Kankaanpää
Werner Söderström Osakeyhtiö 2017
lukija Jukka Pitkänen
7h, 36min (kuunneltu äänikirjana)

Norton Barrel Select
Malbec 2018
Mendoza, Argentiina
26,39€/2L (Alkosta kesäkuussa 2019)


2 kommenttia:

  1. Christiet on loistavaa kesälukemista, ja toki ne sopivat muihinkin vuodenaikoihin. En ole tosin yhtään Christietä ehtinyt vielä tänä kesänä lukea. :D

    VastaaPoista
  2. Vielä ehtii hyvin, kun on vasta heinäkuun alku 😊

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!