tiistai 16. heinäkuuta 2019

Anna minun olla (kirjoittanut Clare Mackintosh)

Anna minun olla -kirja on kolmas Clare Mackintoshin julkaisema teos. Aiemmin häneltä on suomennettu kirjat "Minä näen sinut" ja "Annoin sinun mennä". Yritin ensin kuunnella kirjaa autoa ajaessani, mutta parin työaamumatkan jälkeen, se jäi kuitenkin kesken. Useat eri kertojat sekoittivat, enkä saanut oikein kirjan kuuntelua käyntiin. Saadessani pitkän varausjonon jälkeen kirjan kirjastosta käsiini, olen tyytyväinen, etten luovuttanut, vaan luin lopulta kirjan.

Kirjan kappaleet ovat lyhyitä ja kertojan vaihtuessa lukijan on helppo pysyä tarinassa mukana. Dekkarissa on paljon ennalta arvaamaattomia juonenkäänteitä. Tapahtumat ovat uskottavia ja ne voisivat olla totta. Hieman jälkikäteen minua jäivät mietityttämään kirjan hahmot. Päähenkilö Annan molempien vanhempien uskotaan noin vuosi sitteen tehneen itsemurhan. Anna ei kuitenkaan tähän usko, vaikka useat todisteet ja todistajat puhuvat tämän puolesta. Hän lähtee selvittämään oma-aloitteisesti itsemurhia ja saa puhuttua selvitystyöhönsä mukaan myös poliisista eläkkeelle juuri jäämässä olevan Murrayn. Nopeasti Anna kohtaa kuitenkin epämääräisiä uhkauksia ja saattaa sekä itsensä, että pienen tyttärensä Ellan hengenvaaraan. Anna on uskottava samoin kuin poliisi Murray, mutta Annan mies ja vanhemmat sen sijaan ovat mielestäni heppoisan oloisesti kehiteltyjä, enkä lukijana pääse mielestäni tutustumaan heihin riittävästi.

Kirjaa on mukavaa kesälukemista, vaikkei se ehkä aivan yllä edeltäjiensä tasolle. Aiemmissa Mackintoshin kirjoissa miljööllä ja tapahtumapaikoilla on ollut suurempi rooli, nyt hahmot ja juonenkäänteet painottuvat enemmän. Tarinassa käsitellään myös yhteiskunnallisia aiheita, mm. Murrayn mielenterveydeltään sairaan Sarahin elämää.

Kirjan kanssa maistoin uusiseelantilaista Lindauerin Special Reserve -kuohuviiniä. Kuiva ja hapokas viini on omiaan kesäisten vaaleiden kalojen kaveriksi, joiden kanssa tarjoillaan sitrus- ja yrittipohjaisia kastikkeita. Viinin maussa on erityisesti situksisuutta ja jonkin verran ananasta. Kuohuva on tasapainoinen ja käy mielestäni yhtä hyvin niin seurusteluun kuin kevyen ruoan kanssa nautittavaksi. Blanc de blancs kuohuvat ovat viime aikoina olleet mieleeni, eikä tämä kuohuva tee joukkoon poikkeutta.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Viinissä on enemmän johdonmukaisuutta ja rytmiä kuin kirjassa. Molemmat ovat helposti lähesyttäviä kesätuttavuuksia ja sopivat niin sateiseen kuin helteiseenkin kesäpäivään.

Helmet-lukuhaaste 2019: 12. Kirja liittyy Iso-Britanniaan

Osallistun kansikuvalla Kirjankansibingoon 2019: Jännitys

Anna minun olla
kirjoittanut Clare Mackintosh
suomentanut Päivi Pouttu-Delière
Gummerus 2018
438 sivua

Lindauer Special Reserve
Blanc de Blancs Brut
Chardonnay
Uusi-Seelanti
15,48€ (Alkosta heinäkuussa 2019)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!