maanantai 16. syyskuuta 2019

Bolla (kirjoittanut Pajtim Statovci)

Kesän 2019 yksi merkittävimmistä kirjallisuuskohahduksista  oli kolmas Pajtim Statovcilta julkaistu romaani. Bolla-kirja kertoo kosovolaisen Arsimin ja serbialaisen Milosin kiihkeässä suhteesta. Miesten välisellä intohimoisella rakkaudella ei voi olla tulevaisuutta lähenevän Balkanin sodan, Arsimin vaimon ja saman sukupuolten välisten suhteiden totaalisen kielteisyyden vuoksi.

Tarina kulkee kahdessa aikatasossa. Koskettavuudestaan ja kiireettömyydestään huolimatta se onnistuu käsittelemään laajasti erilaisia teemoja: rakkautta, sodan aiheuttamaa erottamista, mielenterveydellisiä ongelmia, perheväkivaltaa ja sukupolvien kautta jatkuvan pahanolon kierrettä. Arsim haluaisi olla tavallinen perheenisä, joka pystyisi huolehtimaan vaimostaan ja lapsistaan. Hän on pienestä lähtien kokenut olevansa heikko ja kokee, että tämän vuoksi on joutunut isänsä pahoinpitelemäksi. Todellisuudessa hänen isänsä häneen kohdistama pahoinpitely juontaa juurensa todennäköisesti jostakin kaukaa historiasta, monien sukupolvien takaa. Arsim ei itse onnistu pysäyttämään tätä väkivallan kierrettä. Perheväkivalta ei kirjassa ole keskeisin teema, joten siitä johtunee tunne että väkivalta lähes kuuluu asiaan, eikä Arsim kovin suuria tunnontuskia siitä koe. Tämä voi johtua myös kulttuurisista tekijöistä.

Kun Arsim kohtaa Milosin ihastuvat miehet heti toisiinsa ja aloittavat salaisen suhteen ja sitä kautta kaksoiselämän. Arsim tuntuu kostavan osin  ehkä huonoa omaatuntoa tai omaa selkärankansa puutetta täydelliselle vaimolleen Ajshelle. Ajshe kestää aivan kaiken käytöksen mieheltään ja puolustaa tätä niin pitkälle, kunnes sodan päättymisen jälkeen Arsim sortuu tekoihin, joista ei voi enää edes yrittää palata kulissielämään. Sodan jälkeen ei ole enää paluuta entiseen ja sen jälkeensä jättämä raadollisuus ja kohtalokkuus avautuvat lukijalle loistavasti kirjan välityksellä.

Pidin kirjasta todella paljon. Se on raikas, eikä pyri mässäilemään tai taivastelemaan tapahtumilla. Asiat vain menevät, kuten menevät. Virheistä pitää pyrkiä oppimaan, mutta samalla hyväksymään se, ettei yksi yksittäinen ihminen voi oikein ulkoisiin olosuhteisiin vaikuttaa.

Luin kirjaa Moskovassa ja lähikaupasta löytyi kelvollista georgialaista viiniä. Georgia maana yleensäkin, ja samalla myös maan viinit, ovat viime aikoina nostaneet päätään myös Suomessa ja ilokseni georgialaisia viinejä löytyy jonkin verran myös Alkon valikoimista. Viini oli väriltään jopa purppuraan menevää ja aika tiiviin väristä. Tuoksussa oli puolukkaa, vadelmaa ja luumua. Viini oli maultaan keskitäyteläistä, tanniineja ei ollut ja tammea vain hitunen ryhdittämässä marjaisuutta. Marjaisuus oli kevyttä, ei lainkaan hilloista, mutta jaksoi hyvin kantaa jälkimakuun saakka. Viini maistui tuhtien voileipien kanssa, mutta olisi varmasti sopinut hyvin jonkin tomaattipohjaisen pastan seuraan.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Pidin siitä kuinka molemmat olivat ryhdikkäitä, mutta eivät liian jämptejä ja joustamattomia. Kirja on jo nyt ainakin oman aikakautensa klassikko, tämän tyyppisestä viinistä on toivottavasti pian sellainen tulossa.

Helmet lukuhaaste 2019: 15. Kirjassa käsitellään jotain tabua

Bolla
kirjoittanut Pajtim Statovci
Otava 2019
128 sivua (luettu E-kirjana)

Badagoni
Kvasnoe syhoe 2018
Akhmeta-alue, Georgia
N. 8 euroa (syyskuu 2019 moskovalaisesta supermarketista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!