perjantai 20. syyskuuta 2019

Tosi kivat juhlat (kirjoittanut Tuomas Kokko)

Tuomas Kokon esikoisteos "Tosi kivat juhlat" on pinnallisesti helppoa luettavaa. Karikatyyliseen tapaan muodostetun teoksen takaa lukija löytää todellisen tarinan yksinäisestä ja yhteiskunnasta eksyksissä olevasta 30-vuotiaasta miehestä. Mieheltä puuttuu suunta elämästä, jonka löytämistä vaikeuttaa entisestään parisuhteen ja pysyvän työpaikan puute. Mies ei kuitenkaan ole lannistunut, vaan yrittää, joskin hieman ponnettomasti, löytää paikkansa.

Kirjaa on verrattu Sisko Savonlahden kirjaan "Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu" ja molemissa on tosiaan paljon samoja autofiktiivisiä piirteitä. Tuomas Kokon päähenkilö on perinteiseksi miellettyyn vahvaan ja jämptiin mieshahmoon verrattuna kiltti ja sympaattisen heiveröinen. Hän suhtautuu asioihin pinnallisen kevyesti, ja hänen ajattelustaan ja toiminnastaan puuttuu perinteinen miehinen jämptiys. Hän ei suoranaisesti lannistu epäonnistumisista, mutta hänen tekemisistään ja yrittämisistään tuntuu puuttavan oikea tarmo ja tahto saada asiat hoidettua.

Kirja ei jäänyt samalla tavoin mieleeni kummittelemaan kuin Savonlahden kirja, mutta onnistui kuitenkin lukiessa koskettamaan ja samalla tavoin muistuttamaan kaupunkilaisen individualistisen yhteiskuntamme julmuudesta. Mikäli tiukka turvaverkko puuttuu, jää ihminen lopulta hyvin yksin ja kohtaamiset muiden kanssa pinnallisiksi. Pitkään jatkuessaan tämä aiheuttaa hyvin todennäköisesti syrjäytymistä ja yhteiskunnan vauhdista putoamista.

Kirjan kanssa maistoin Ukrainan Krimiltä tulevaa punaviiniä. Maistelin viiniä parina eri päivänä ja näiden välillä viinin maku kehittyi merkittävästi. Viini on väriltään hieman purppuraan taittavaa tiilenpunaista. Tuoksussa on metsää ja kirpeää marjaa. Maussa kirpeys ei juurikaan tunnu, vaan ennemminkin kypsempien ja täyteläistempien marjojen (vadelma, mansikka ja jopa luumu) nousevat enemmän esille. Toisella maistelukerralla viinistä oli tullut entistä hilloisempaa. Sinänsä hyvää viiniä, mutta ei kovin tyypillistä pinot noiria, joka usein mielletään puolukkaisen happamaksi ja kohtalaisen kevyeksi. Viini maistui ruokaisan pastasalaatin kanssa Moskovassa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molemmat ovat pintapuolisesti hyviä, mutta syvyys puuttuu. Sekä kirja että viini tuntuvat etsivän vielä paikkaansa, mutta onnistuvat muodostamaan tutustumisen arvoisen hieman tavallisesta virrasta poikkeavan kokemusmaailman.

Helmet lukuhaaste 2019: 14. Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimeilla kuin omasi

Tosi kivat juhlat
Kirjoittanut Tuomas Kokko
Kosmos 2019
41 sivua (luettu E-kirjana)

Tavridia
Pinot noir 2018
Krim, Ukraina
N. 7€ (moskovolaisesta supermarketista syyskuussa 2019)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!