torstai 21. marraskuuta 2019

Miksi Ranska raivoaa? (kirjoittanut Annastiina Heikkilä)

Viimeisen vuoden ajan Ranskasta kantautuneet uutiset ovat pitkälti keskittyneet keltaliiviliikkeen ympärille. Mistä liikkeessä oikein on kysymys? Mitä asioita se on ajanut ja miten se nyt vuoden 2019 loppupuolella jaksaa? Näihin kysymyksiin vastaa selkeästi Ylen Ranskan kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä kirjassaan: "Miksi Ranska raivoaa?".

Keltaliiviliikkeen syyt
Pitkittyneiden protestien, sotien tai muiden mullistusten kohdalla tapahtumia ulkopuolella seuraavalta saattaa kadota tapahtumien punainen lanka. Ulkomailla olevat Suomen kirjeenvaihtajat seuraavat tapahtumia ja raportoivat niistä kotimaahansa suomalaisten näkökulmasta. Annastiina Heikkilän kirjassa on tehty laaja analyysi reporttimaiseen tapaan keltaliiviliikkeestä ja Macronin presidenttikauden alusta. Kirja kertaa menneitä ja muodostaa kokonaisuuden, jonka kautta lukijan on helpompi ymmärtää tapahtumien syy-seuraussuhteita.

Ranskan keltaliivit protestoivat väkivaltaisesti presidentti Macronin politiikkaa vastaan, joka toimillaan johti maan keskiluokan aseman heikentämistä kohtaan. Liikkeen kannattajat pukeutuivat protesteissa helposti saatavissa olleisiin keltaisiin huomioliiveihin.  Keltaliiviliike syntyi sosiaalisen median kautta ja levisi nopeasti ympäri maata. Pahimmat mielenosoitukset sijoittuivat vuoden 2019 talvella ja keväällä Pariisin Champs-Elyseelle. Useiden liikkeiden ikkunoita rikottiin, paikkoja ryöstettiin ja tuhottiin. Riemukaari "vallattiin" ja se töhrittiin pahasti. Turistit peruivat matkojaan pääkaupunkiin ja presidentti Macronin oli pakko reagoida ja toimia, jotta alun perin Diesel-veron nostamisesta viimeisen pisaran perusteella alkaneet protestit saatiin vähitellen loppumaan.

Olin Helsingin kirjamessuilla kuuntelemassa Annastiina Heikkilän haastattelua ja puolituntisen aikana ehdittiin yllättävän hyvin käsitellä useita kirjan teemoja. Heikkilä oli perehtynyt liikkeeseen ja osasi kertoa siitä hyvin myös yksittäisten esimerkkitapausten avulla.

Liike tauolla?
Keltaliiviliike lopahti oikeastaan Notre Damen katedraalin dramaattiseen tulipaloon huhtikuussa 2019. Macronin oli samana iltana tarkoitus pitää puhe, jossa hän olisi tullut keltaliiviliikettä vastaan. Palo ehti kuitenkin ensin ja suunnitellut muutokset suoritettiin lopulta hieman hiljaisemmilla äänillä kuin alun perin oli ollut tarkoitus. Kirjan mukaan keltaliiviliikkeen tarina on ainakin toistaiseksi tauolla ja turistit ovat uskaltaneet pikku hiljaa palailla pääkaupunkiin ja muuallekin maahan.

Heikkilän edellinen kirja "Bibistä burkiniin eli totuuksia ranskatar-myytin takaa" oli hyvä reportaasi ranskalaisen naisen asemasta. Näissä molemmissa kirjoissa kirjailijan ääni pääsee mukavasti esille ja niissä on hieman hänen omia pohdintojaan. Ne pohjautvat kuitenkin tarkistettujen faktojen ympärille ja niihin on haastateltu silminnäkijöitä ja -kokijoita sekä erialan ammattilaisia. Kirjat ovat kuin hyvin kirjoitettu pitkä reportaasi ajankohtaislehdessä. Jos nyky-Ranska kiinnostaa niin ehdottomasti näihin kannattaa tarttua.

Hedelmäistä samppanjaa
Kirjan kanssa maistoin Pariisin eteläpuolelta, Champagnen alueelta tulevaa samppanjaa. Kuohuva oli vehnän kellertävää - varsin vaalea verrattuna useisiin muihin maistamiini alueen kuohuviineihin. Tuoksussa oli aavistus omenaisuutta ja hieman tammea. Viinin kuplat olivat pienet ja tyylikkäät. Maussa oli paahteisuutta, päärynää ja omenaa. Jälkimaku oli pehmeä. Viinissä oli varsin paljon hapokkuutta, joten päästäkseen täysin oikeuksiinsa vaatii se mielestäni jotakin syötävää pelkän maljan nostamisen lisäksi. Tällä kertää samppanjan kanssa maistui paahdettuja ja marinoituja fenkoleita, hyvää tuoretta maalaisleipää sekä salaattia. Samppanja oli hinta-laatusuhteelta oikein hyvä kokonaisuus.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat ovat ajankohtaisia ja hyvin tehtyjä. Kuohuviini on aiheeltaan hieman positiviisempi kuin kirja. Mutta se lienee tarkoituskin.

Miksi Ranska raivoaa?
kirjoittanut Annastiina Heikkilä
Kustantamo S&S Oy 2019
213 sivua

Saint-Maurice Champagne Brut
Pinot Meunier, Pinot Noir, Chardonnay
AC Champagne, Ranska
25,99€ (Alkosta marraskuussa 2019)

2 kommenttia:

  1. Minä olin nuorempana suuri Ranska-fani, mutta se on päässyt vähän unohtumaan. Nyt on alkanut tehdä mieli lämmitellä vanhaa rakkautta ja lukea taas Ranskasta ja ranskalaista kirjallisuutta. Nämä Annastiina Heikkilän kirjat vaikuttavat myös kiinnostavilta. Itselläni on juuri nyt lainassa ranskalainen romaani, Jean-Paul Didierlaurentin Lukija aamujunassa. Ehkä siitä on hyvä lähteä liikkeelle!

    VastaaPoista
  2. Ranskaa koskevia kirjoja on tullut luettua, mutta ranskalaisia kirjoja sen sijaan vähemmän. Täytyykin jossain vaiheessa lukaista joku, sillä niitä on mukavasti käännetty suomenkielelle. Lukija aamujunassa ei kuulosta tutulta - kerro miltä vaikuttaa, niin voisin vaikka sen lukea :-)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!