lauantai 3. lokakuuta 2020

The Truths We Hold (kirjoittanut Kamala Harris)


Vuoden 2020 loppu tulee olemaan mielenkiintoinen Yhdysvaltojen poliittisella kentällä. Republikaanien istuva presidentti Donald Trump ja demokraattien ehdokas Joe Biden kisaavat, ainakin vielä, seuraavan neljän vuoden pestistä Yhdysvaltojen presidenttinä. Ehdokkaat ovat jo iäkkäitä, ja muutenkin mitä vain saattaa sattua, joten varapresidenttien merkitys on varsin keskeinen.

Omakohtaisuus
Demokraattien Kamala Harris, joka itsekin oli puoleensa presidenttiehdokkaana luopuen siitä vuoden 2019 lopussa, on valikoitunut Joe Bidenin varahenkilöksi. Kaliforniassa syntynyt ja siellä edelleen asuva senaattori Harris avaa kirjassaan "The Truths We Hold" elämäänsä ja arvojaan. Kuuntelin kirjan ja tämä, kuten elämäkerrat yleensä, sopii erinomaisesti kuunneltavaksi. Kiinnostavuutta lisää myös se, että lukijana on itse Kamala Harris.

                                                            

Kirja luo Harrisista maanläheisen vastuunkantajan kuvan, jolle perhe on kaikki kaikessa. Hän on tehnyt kovasti töitä ja opiskellut määrätietoisesti päästäkseen ensin San Franciscon piirisyyttäjäksi, sitten koko osavaltion oikeusministeriksi ja lopulta Kalifornian senaattoriksi. Hän on uhrannut paljon työnsä vuoksi, mutta toisaalta saanut myös paljon tukea perheeltään ja lähipiiriltään. Hänen arvomaailmansa pyrkii kohti tasa-arvoa. Vaikka hän ei ole halunnut nostaa sukupuolten välistä tasa-arvokysymystä samalla tavoin keskiöön kuin Hillary Clinton aiemmissa vaalikampanjoissaan, on hänen roolinsa historiallinen. Suomesta käsin katsottuna tuntuu välillä ällistyttävältä ettei Yhdysvalloissa ole ollut naispresidenttiä, eikä naisvarapresidenttiä. Ehdokkaita on ennen häntä ollut kaksi (Geraldine Ferraron ja Sarah Palin). 

Tuleva presidentti?
Englanninkielinen teos on helposti lähesyttävä ja ymmärrettävä. Kovin syvälle ehdokkaan ajatuksiin se ei mene, mutta antaa kyllä riittävästi tietoa mikäli Harris ei ole entuudestaan tuttu muualta kuin lehtien artikkeleista. Kirjaan tutustuminen kannattaa, mikäli Yhdysvaltojen politiikka ja erityisesti presidentti-instituutio kiinnostaa. Ties vaikka Harrisista tulisi aikanaan myös maan presidentti. Kirjan mukaan hän ainakin vaikuttaisi tuohon rooliin sopivalta.

Kirjan kanssa maistoin Uuden Seelannin Marlboroughsta tulevaa punaista Pinot Noir -rypäleen viiniä. Kevyehkö, boysenmarjainen ja puolukkainen viini sopi erinomaisesti yhteen kantarellikastikkeen ja broilerin kanssa. Viinin hapokkuus tasoittuu hyvin ruoan kanssa. Toisaalta viini sopii hyvin ruokahalun  herättäjäksi ja lämmittäjäksi syksyisen illan hämärtyessä.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat ovat tasapainoisia ja luotettavia. Niiden lähestyminen on vaivatonta, mutta molemmat kärsivät ehkä hienoisesta ulottuvuuksien puutteesta.

The Truths We Hold
kirjoittanut Kamala Harris
Penguin Press 2019
lukija Kamala Harris
9h, 30min

Black Cottage
Pinot Noir
Marlborough, Uusi Seelanti
n. 10-15€ (ostettu laivalta vuonna 2019)    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!