tiistai 12. syyskuuta 2017

Nuoruuteni (kirjoittanut Winston Churchill)

Churcillin kirjoittama omaelämäkerta nuoruusvuosistaan sijoittuu pääasiassa aikaan ennen kuin hänestä tuli pääministeri. Kirja on hieno teos sekä suurmiehestä, joka omalta osaltaan oli mukana luotsaamassa Iso-Britanniaa läpi maailmansotien, että kuvaus ajasta, jolloin Iso-Britannia vielä oli yksi maailman mahtivaltioista. Kirjan tyyli on ihanan brittiläistä 1900-luvun alun tyyliä. Hyvin voisi kuvitella, että kirjan tapahtumissa ja sodissa olisi seikkaillut jokin Agatha Christien hahmoista.

Kirjasta löytyy ajan tapaan hieman paatoksellista politiikkaa ja joitakin ajatuksia ja havaintoja, joiden kohdalla Churchill todennäköisesti vanhempana valtiomiehenä on muuttanut mieltään. Nämä seikat tekevät kirjasta kuitenkin vilpittömän ja aidon. En mikään sotakirjojen ystävä ole, mutta tämän kirjan kautta pääsee hieman lukemaan sotien inhimillisempää puolta, kun Chucrhill kertoo kokemuksistaan mm. Etelä-Afrikassa ja Intiassa. Kirja avaa myös hieman mm. buurisotien asettelua Etelä-Afrikassa. Churchillin seikkailut ja selviäminen mm. afrikkalaiselta sotaleiriltä tuntuvat uskomattomilta, varsinkin kun tietää että aika ja yhteydet ovat reilu sata vuotta sitten olleet varsin erilaiset kuin nykyään. Toisaalta hän on elänyt jo nuorena kohtalaisen etuoikeutettua elämää.

Kirjassa on riittävästi lukemista, mutta toisaalta teksti etenee mukavasti, eikä oikeastaan tunnu puuduttavalta. Suurmieskuvauksen lisäksi kyseessä erinomainen historian kuvaus.

Hieman pitkähköä aasinsiltaa pitkin kirjan pariksi valikoitui entinen Iso-Britannian siirtomaa ja edelleenkin Iso-Britannian perutuslailliseen monarkiaan osaltaan kuuluvan maan punaviini. Kanadalainen Inniskillin Pinot Noiria maistoin pariin eri otteeseen eri pulloista ja mielestäni viini ei ollut täysin tasalaatuista molemmissa pulloissa.  Viini oli väriltään varsin vaaleaa ja tiilenpunaista, kuten Pinot Noirit yleensäkin ovat. Viinissä oli hieman hapokkuutta, mutta ei juurikaan tanniineja. Maussa ja tuoksussa oli runsaan puolukan lisäksi nahkaisuutta ja hieman korkkia sekä tammea. Saattaa olla, että muutaman vuoden lisäkypsyttäminen olisi hieman pehmentänyt viiniä parempaan suuntaan. Mielenkiintoinen makuelämys kuitenkin, jonka kanssa maistui toisella kerralla kanttarellirisotto grillatun porsaan sisäfileen kanssa ja toisella kerralla grillattua hirvenlihaa kanttarellipekonikastikkeella.

Kirjan ja  viinin yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistettä. Molemmissa oli nuoruuden intoa ja kypsymättömyyttä. Kirjassa oli kuitenkin enemmän tyyliä ja nyt reilu 60 vuotta sen painamisen jälkeen tyylikkyys oli kypsynyt säilyttäen kuitenkin särmän, joka tämän tapaiseen kirjaan ehdottomasti kuuluu. Viinissä tuota särmää tuskin tulee olemaan. Kanadalaiset viinit ovat mielestäni nyt joidenkin maistamieni perusteella mielenkiintoisia ja uskoisin, että niissä on paljon kehityspotentiaalia. Olosuhteet viinin kasvatukselle ovat maassa (etenkin Ontarion alueella, jossa talvisin sataa lunta) haasteelliset, mutta useiden kymmenien viinitilojen olemassa olosta päätellen kuitenkin kannattavat.

Nuoruuteni
kirjoittanut Winston S. Chruchill
Alkuperäisteos My Early Life
Suomentanut Erkki Arni
Kustannusosakeyhtiö Otavan kirjapaino
Helsinki 1954
380 sivua

Innskillin
Pinot Noir 2015
VQA Ontario, Kanada
15,95$ CAD (elokuussa 2017 Kanadassa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!