tiistai 26. syyskuuta 2017

Pahanilmanlintu (kirjoittanut Camilla Läckberg)


Pahanilmanlintu on seitsemäs tänä vuonna lukemani Camilla Läckbergin teos. Arviointini kaikista hänen kirjoistaan ovat hyvin samantapaisia ja kaikkien kirjojen kohdalla olen todennut kirjojen olevan ihan ok. Miksi siis tartun kerta toisensa jälkeen näihin, kun maailma ja minun kohdallani erityisesti pääkaupunkiseudun kirjastot, ovat täynnä mitä erilaisempia dekkareita? Itsekin tätä ajoittain ihmettelen, mutta Läckbergin romaaneissa/dekkareissa kiehtoo niiden leppoisuus ja hyväntuulisuus. Vaikka tapahtumat ja ihmisten kohtalot ovat ajoittain karmivia, näkevät henkilöt kuitenkin runsaasti toivoa tulevassa.

Toinen syy, miksi näihin tulee tartuttua kerta toisensa jälkeen, on niiden helppolukuisuus. Tieto-ja elämäkertojen väliin on ihana ajoittain valita nopeasti luettavia kirjoja, joista taittuu sivuja nopeasti ja tarinan etenemistä ei tarvitse jäädä pidemmäksi aikaa pohtimaan. Lisäksi ruotsalaisessa kerronnassa on tyylikkyyttä - tunnelmallista arkirealismia - joka puuttuu mielestäni useiden muiden maiden kirjailijoilta.

Tässä kirjassa kirjalija-poliisipariskunnalla on jälleen murhasarja selvitettävänä. Samalla on huolehdittava pienestä Maja-lapsesta, Erican siskosta ja tulevista häistä. Tarinan rinnalla kulkee myös noin neljänkymmentä vuotta aiemmaksi sijoittunut tapahtumasarja, joka vaikuttaa ihmisten elämänkulkkuun yhä tänä päivänä.

Kirjan kanssa maistoin uusi-seelantilaista (joka taitaa olla ainakin tämän syksyn viinimaa) Pinot Noiria. Matean Pinot Noir on rypäleelle tyypillisesti väriltään tiilenpunaista. Tuoksussa on marjaisuutta ja yrttisyyttä. Mausta löytyy puolukkaa, hitunen tammea ja mineraalisuutta. Viini on hieman hapokas. Kokonaisuudessaan tasapainoinen ja mielestäni klassinen Pinot Noir. Maistui munakoiso-tomaatti-basilikapaistoksen kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molemmissa on keveyttä ja helppotta, positiivisessa mielessä. Kirjan lukee muutamassa päivässä ja viinin nauttiminen ei myöskään vaadi suurempaa aikaa mm. lämpeämiseen tai makujen aukeamiseen. Viini sopii helpon kasvisruoan tai kevyen liharuoan kanssa. Ehkä viinistä löytyy hieman enemmän syvyyttä kuin kirjasta.


Pahanilmanlintu
kirjoittanut Camilla Läckberg
suomentanut Outi Menna
alkuperäisteos Olycksfågeln
Schildrs Kustannut Oy, Juva 2009
418 sivua

Matua
Pinot Noir
Marlborough  2015
Uusi-Seelanti
14,95€ (Alko syyskuu 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!