torstai 28. joulukuuta 2017

Big Magic - uskalla elää luovasti (kirjoittanut Elizabeth Gilbert)

En yleensä lue ns. self help -oppaita tai muutenkaan suoraan elämänmuutoksiin liittyviä teoksia. Big Magic - Uskalla elää luovasti - teoksesta oli maininta, jossakin aiemmin syksyllä lukemassani teoksessa ja tämän innoittamana laitoin kirjan varausjonoon tietämättä mitä kirja oikeastaan käsittelee. Niinpä parikymmentä sivua kirjaa luettuani ja todettuani, että kyseessä tosiaan on opas jonkinasteiseen elämänmuutokseen meinasi lukeminen jäädä kesken. Kirjan teksti oli kuitenkin helppoa ja lennokasta ja sen lukeminen eteni nopeasti. Niinpä päätin astua hieman normaalien "lukurajojeni" ulkopuolelle ja lukaista teoksen loppuun.

Kirjan keskeisimpänä yrityksenä on kannustaa lukijaansa luovempaan elämään. Tämä tapahtuu lähinnä kirjailijan omakohtaisten esimerkkien avulla. Kirjan opit ovat realistisia ja kunnioitettavia, enkä kokenut niitä missään nimessä minään huuhaana. Olisin kuitenkin kaivannut kirjan tekstiltä enemmän syvällisyyttä. Nyt monet tekstissä mainitut lähinnä luovuuden kasvattamiseen ja enemmän hetkessä elämiseen liittyvät kohdat, olivat mielestäni samoja, joita erilaisissa naistenlehdissä ym. on vuosikausia toitotettu. Toisaalta ehkä tämä tarkoittaa, että luovempi elämä on todellisuudessa varsin simppeli asia. Kuten monet asiat, tämäkin lähtee jokaisesta itsestään ja muutosten tekeminen on loppuen lopuksi varsin helppoa. Pienenä taustatietona, että Elizabeth Gilbert on kirjoittanut suositun elokuvan taustalla olevan "Eat, Pray, Love" -romaanin.


Kirjan kanssa maistoin klassikko samppanjaa - Moët&Chandonia eli tuttavallisemmin Möttöstä. Olen kyseistä juomaa maistanut pari kertaa aiemminkin ja mielestäni se on joka kerta ollut tyylikästä ja maistuvaa. Väriltään tämä samppanja on kirkkaan kellertävää ja hyvin pienikuplaista. Sen tuoksussa on kukkaista hunajaisuutta. Maku jatkuu tuoksusta, mutta hunajaisuus nousee entistä enemmän esille ja makuun liittyy myös aavistus sitruunaa. Tällä kertaa maistoin samppanjaa 100-vuotiaan Suomen itsenäisyyspäivän juhlaruokailun aloitusmaljana. Sen kanssa sopisi varmasti hyvin kylmät kalat tai vaalealihaiset miedot leikkeleet.

Kirjan ja samppanjan yhteensopivuudelle annan kaksi ja puoli pistettä. Molemmat ovat positiviisia ja reippaita, mutta siihen yhteneväisyydet loppuvatkin. Samppanjassa on tyylikkyyttä, jota ei kirjasta löydy. Jälkimaku samppanjassa on pitkä, kun taas kirjassa se loppuu käytännössä samaan pisteeseen kuin itse kirjakin. Kirja ei jää millään tavalla alitajuntaan kummittelemaan, kuten hyvän kirjan pitäisi. Suosittelen siis nauttimana Möttösen mielummin ilman tätä - tai oikeastaan mitään self help -kirjaa. Ja mikäli kyseiseen teokseen haluaa tarttua, niin se kannattaa lukea sellaisenaan yksinään.

Big Magic - Uskalla elää luovasti
kirjoittanut Elizabeth Gilbert
suomentanut Laura Beck
Gummerus Kustannus Oy
Helsinki 2016
288 sivua

Moët & Chandon Impérial Champagne Brut
AC Champagne, Ranska
Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
46,90€ (Alkosta joulukuussa 2017)

4 kommenttia:

 1. Vau, mikä blogilöytö! Tämä postaus ilmestyi eteeni eilen illalla Blogit.fi:ssä ja samalla istumalla luin postaukset pari kuukautta taaksepäin. Esimerkiksi Gustafssonin Lauran Pohja-teoksen julkaisu oli mennyt minulta ihan ohi. Kiitos, jään seuraamaan juttujasi. Upeaa vuodenvaihdetta!

  VastaaPoista
 2. Kiitokset kommentista! Niitä toivon jatkossakin ☺. Kirjoja (ja viinejä) ilmestyy niin paljon, että suurin osaa jää lukematta ja maistamatta. Onneksi mm. blogien kautta pääsee lukemaan muiden kokemuksista. Hyvää vuoden vaihdetta myös!

  VastaaPoista
 3. Sinullahan on kiva blogi, en ollutkaan tiennyt tästä! Kiva kun kävit blogissani kommentoimassa, niin löysin tänne :) Pitääpä alkaa seurata. Self help on kyllä aika hömppää juuri jos se on pelkkää "elä hetkessä" -toitotusta... :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentista. Kyllä self helppejäkin jaksaa lukea, kun kaverina on kunnon samppanjaa. Mukavaa talven jatkoa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!