sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Toinen tuntematon (useiden kirjailijoiden novelleja)

Kotirintaman naiset - heidän arkensa, juhlansa, epätoivonsa ja uskonsa tulevaisuuteen. Pitkälti näistä teemoista koostuvat 22 kirjailijan novellit Tuntemattoman sotilaan takana olleista naisista. Vaikka novellit ovat erityylisiä ja keskittyvät eri ajanjaksoihin, niin kokoelmassa ne nivoutuvat hienosti yhteen keskenään. Aluksi suhtauduin hieman epäilevästi, miten näin laajan omalla hienolla tyylillään kirjoittavan kirjailijan tarinoista, saataisiin sopivanlainen kokonaisuus, mutta lopputulos on mielestäni hyvin onnistunut.

Kaikki novellit pohjautuvat johonkin Tuntemattoman sotilaan osaan (novelli alkaa lyhyellä lainauksella Linnan Tuntemattomasta sotilaasta) ja näistä osista kirjailijat ovat kehitelleet hyvin erilaisia naisten näkökulmia sotien taustoilla. Sisukkuus ja periksiantamattomuus ovat läsnä kaikissa novelleissa, suuressa osassa myös sodan aiheuttama valtava tuska on läsnä. Nämä ovat tosiasioita, joiden olemassa olon sota-aikaa elämätön tietää, mutta ei tietysti pysty kuin kuvittelemaan ajan kauheutta. Hieman jäin kuitenkin kaipaamaan toivoa, jota sota-aikanakin on ollut pakko olla. Elämässä on täytynyt tuolloinkin olla pieniä ilon pilkahduksia ja uskoa tulevasta. Mielestäni tämänlaista arkea löytyy Linnan Tuntemattomasta sotilaasta, ja sitä olisin kaivannut myös näihin novelleihin.

En osaa valita suosikki-novelliani näistä, kaikissa oli hyviä ja huonoja piirteitä, mutta tähän kokoelmaan kaikki sopivat hienosti. Teos on hieno kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle ja sen keksimisestä ja koonnista kuuluu kiitos Kirsi Pihalle. Kokoelma on myös hieno "jatkokertomus" uudelle Aku Louhimiehen ohjaamalle Tuntemattomalle sotilaalle. Kävin katsomassa ensin elokuvan (josta kovasti pidin) ja luin sen jälkeen tämän kirjan ja tämä hienosti lopetti tarinan auki jääneitä kohtia.

Kirjan kanssa maistoin Viini-lehden vuoden punaviiniksi valitsemaa italialaista Tommasi Crearoa. Viinin tuoksussa on kypsää hedelmää - lähinnä luumua ja rusinaa. Alkumaku on hedelmäisen pehmeä, sitten alkumakua vastaan nousevat terävät hapot. Viinissä on tanniineja, mutta ne ovat happoihin verrattuna pehmeät. Maussa on luumua ja nahkaisuutta sekä hieman paahteisuutta. Maistoin viiniä lehtipihvin ja sienikastikkeen kanssa.

Toinen tuntematon ja Tommas Crearo saavat yhteensopivuudelleen neljä pistettä. Molemmissa on tyylikkyyttä ja maku jatkuu pitkään. Jälkimaku on kuitenkin erilainen. Viinissä se on kepeän marjaisa ja "iloinen", kun kirjassa sen sijaan pohdiskeleva ja synkkä. Menevät siis hyvin yhteen, mutta käyvät myös erikseen.

Toinen Tuntematon
kirjoittanut: Laura Gustafsson, Joel Haahtela, Antti Heikkinen, Venla Hiidensalo, Mikko Kalajoki, Katja Kettu, Tommi Kinnunen, Tapio Koivukari, Juha-Pekka Koskinen, Tuomas Kyrö, Sirpa Kähkönen, Taina Latvala, Jenni Linturi, Laura Lähteenmäki, Mooses Mentula, Inka Nousiainen, Riikka Pulkkinen, Niina Repo, Minna Rytisalo, Petri Tamminen, Tuula-Liina Varis ja Hanna Weselius
Werner Söderström Osakeyhtiö
Helsinki 2017
376 sivua

Tommasi Crearo
Italia, Veneto 2014
Corvana Veronese, Oseleta, Cabernet Franc
18,98€ (Alkosta marraskuussa 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!