torstai 7. joulukuuta 2017

Tristania (kirjoittanut Marianna Kurtto)

Jossain eteläisellä pallonpuoliskolla Atlantin ja Intian valtamerten läheisyydessä sijaitsee yksinäinen, eristäytynyt saari Tristania. Saarella asuu joukko omanlainen joukko ihmisiä, jotka pitävät saarensa eristäytyneisyydestä. Ajoittain osa heistä seilaa kuukausia kestävän matkan mantereelle, yleensä Afrikkaan tai välillä jopa Eurooppaan saakka. Kulttuuriperimänsä tai kansalaisuutensa mukaan asukkaat ovat ymmärtääkseni ilmeisesti Englannista.

Elämää saaressa varjostaa siellä oleva tulivuori, joka eräänä päivänä päättää alkaa purkautua. Asukkaat evakuoidaan Kapkaupunkiin. Englannissa samaan aikaan matkaava Lars, jolla on perhe Tristanissa, mutta naisystävä Englannissa, saa lukea uutisen purkauksesta lehdestä. Hänellä on ollut pitkään vaikeuksissa päättää kenen kanssa ja missä hän saa elämäänsä jatkaa.

Kirjan kieli on kaunista ja kuvailevaa. Tapahtumapaikat on kuvailtu todenmukaisesti ja on helppo kuvitella millainen paikka Tristania on. Henkilöt sen sijaan ovat toki tarinan keskiössä, mutta ovat lukijalle hieman vaikeasti hahmotettavissa. Kirjassa on paljon hahmoja, jotka esiintyvät kappaleittain. Henkilöiden välisiin suhteisiin minun oli vaikea päästä sisään heidän määränsä vuoksi. Henkilöistä ei myöskään juurikaan puhuttu nimillä kirjan kappaleissa (otsikkoja lukuun ottamatta). Tämän vuoksi kokonaiskuvan saanti kirjasta oli mielestäni hieman haastavaa, eivätkä kaikki juonen tapahtumat ja syy-seuraussuhteet minulle auenneet.

Kirjan kanssa maistui ranskalainen pinot noir punaviini, Tussock Jumper. Väriltään viini oli tummahkon purppuraista, mielestäni tummempaa kuin rypäleeltä perinteisesti odottaisi. Tuoksussa oli marjaisuuden  lisäksi myös aavistus tammea. Maussa tammisuus tuli esille lähinnä tammisena  hapokkuutena. Tanniineja viinissä ei juuri ollut. Marjojen maku tulee voimakkaammin vastaan maun loppupuolella. Marjoista esiinnousevat puolukka ja karpalo ja marjaisuus on hieman näiden rypäleiden hillomaisuutta. Tammen maku varsin mieto tuoksussa olleeseen voimakkuuden verrattuna.

Kirjassa ja viinissä on molemmissa saman tyylistä, vaatimatonta hienostuneisuutta. Viini on kuitenkin kirjan tyyliä pehmeämpää ja helposti lähestyttämpää. Molemmista jää hyvä, joskin varsin lyhyt jälkimaku. Keskinäiselle sopivuudelle annan näille kolme ja puoli pistettä. Hyvin sopivat yhteen, mutta menevät myös erikseen.

Tristania
kirjoittanut Marianna Kurtto
Werner Söderstöm Osakeyhtiö
Helsinki 2017
331 sivua

Tussock Jumper
Pinot Noir 2015
Languedoc-Roussillon, Ranska
12,48€ (Alkosta marraskuussa 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!