lauantai 31. maaliskuuta 2018

It takes a village (kirjoittanut Hillary Rodham Clinton)

Hillary Clinton on julkaissut ensimmäisen kirjansa It takes a Village puolisonsa Bill Clintonin ensimmäisen presidenttikauden aikana. Kirjassa hän kertoo kuinka yhteiskunnan pitäisi tukea lastenkasvatusta perheen tukena. Johtoajatuksena on, että kasvatuksen tukeen tarvitaan ydinperheen lisäksi kasvuyhteisöä - romanttiseen henkeen ilmaistuna kylää.

Kirja on reilu parikymmentä vuotta vanha, mutta siinä on paljon kohtia, jotka ovat yhä tänä päivänä ajankohtaisia - liikuntaan, ruokaan, päivärytmiin, leikkiin ja median käyttöön liittyen. Jotkin asiat ovat toki muuttuneet. Clinton oli huolissaan, että lapset katsovat liikaa televisiota, eivätkä liiku riittävästi ulkona. Television lisäksi ja korvaajaksi on noussut netti ja sosiaalinen media, joiden vahingoittavuudesta kehitykselle tunnutaan olevan nykyisin paljon enemmän huolissaan kuin vain television katselun haitoista. Tuolloin huomiota saaneet perusasiat tuntuvat kuitenkin pääpiirteiltään olevan samoja kuin yhdysvaltalaisessa mediassa tänä päivänäkin nostetaan esille. Suomessa mm. turvallisuuskäsitys vaikuttaa siihen missä ja milloin lapset voivat leikkiä tai miten he kulkevat kouluun.

Kirja ei ole pelkästään kasvatusopas, vaan sitä kautta on haluttu avata presidentin ja tämän perheen elämää kansalle. Clinton käyttää siinä useaan kertaan esimerkkinä tytärtään Chelseaa ja paljastaa tätä kautta useita presidenttiperheen hieman yksityisempiä asioita. Tämän kirjan jälkeen Clinton on käsitellyt samoja asioita myös uudemmissa kirjoissaan. Hänen kirjoitustyylinsä on ilahduttavan humaani ja selkeä. Paikka paikoin osa asioista on esitetty ehkä jopa hieman lässyttävään tyyliin. Mielenkiintoinen teos, jos haluaa kerrata hieman lähihistoriaa ja ajattelua vaikkapa tämän päivän menoon Valkoisessa talossa.

Kirjan kanssa maistoin australialaista Hewitsonin tilan punaviiniä. Viinin värissä on tummaa purppuraa ja se on läpinäkymätöntä. Tuoksussa on marjaa - luumua ja aavistus rusinaisuutta. Maussa on kypsää marjaisuutta. Luumu ja raikas rusinaisuus tulevat ensin läpi. Jälkimaussa myös alkoholi puskee hieman läpi. Viini on tyypillistä uuden maailman viiniä, jossa on runsaasti hieman kaikkea. Australialaisille viineille tyypillinen eukalyptus ja maltillinen paahteisuus siitä mielestäni puuttuu. Viini maistui kenguru-pihvien, lohkoperunoiden ja papujen kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molempiin on helppo tarttua ja niiden nauttiminen ei ärsytä tai herätä muitakaan voimakkaita tunteita. Molemmissa on omanlaistaan sanomaa, vaikkakin ehkä hieman sokerisella kuorrutteella. Maistuvat siis yhdessä paremmin kuin erikseen.

Helmet lukuhaaste: 19. Kirja käsittelee vanhemmuutta

It takes a Village - and other Lessons Children Teach Us
Kirjoittanut Hillary Rodham Clinton
Simon & Schuster 1996
318 sivua

Hewitson Le Secateur
Shiraz
Barossa Valley, Australia 2016
16,99€ (Alkosta maaliskuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!