keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Kirja tytölleni (kirjoittanut Jani Toivola)


Kirja jatkaa osittain siitä mihin Toivolan ensimmäinen kirja Musta tulee isona valkoinen päättyi. Katsantokanta tässä on hieman eri, sillä Toivola on kirjoittanut teoksen tyttärelleen. Jonkin verran kirjassa on aiheiden puolesta kertausta aiemmasta kirjasta.

Tässä kirjassa, kuten hänen ensimmäisessäänkin, tulee paikka paikoin lukijalle olo, että koko maailma on Toivolaa vastaan. Tietysti hän edustaa useita asioita, jotka poikkeavat "perinteisestä mallista", mutta toisaalta lähes kaikki meistä tavalla tai toisella edustaa tavallisuudesta poikkeavia asioita. Voisi melkein sanoa, että poikkeavuus ja individualismi on uusi normaali. Kirjassa on myös Toivolan kipuilua isyyden kanssa. Hänen kohtaamiaan haasteita en yhtään epäile, sillä jo pelkässä yksinhuoltajuudessa on paljon haastetta, tähän kun tulee päälle vielä hyvin vaativa kansanedustajan työ ja julkisuus sekä lukuisat muut projektit, joita hänellä tuntuu jatkuvasti olevan työn alla, ei ole ihme että aika tuntuu paikoin loppuvan kesken.

Toivolan toipuessa työuupumuksesta, hän oppii ettei koko ajan tarvitse tehdä jotakin, vaan välillä voi vain olla. Tämä on tärkeä oivallus, toinen asiaan liittyvä, ja kirjassakin sivuttu, on se ettei kaikkea voi eikä kannata saada heti.  On aikoja, jolloin kannattaa keskittyä vaikka vain perheeseen tai painottaa vaikkapa harrastusten merkitystä elämässään.

Kirjan teksti on nopeaa ja helppolukuista. Toivolan tyyli on kaunista ja vaivatonta. Kirja toistaa asioita ja hieman olisin kaivannut siihen enemmän selkeää jäsentelyä, esimerkiksi ajan tai määriteltyjen aiheiden ympärille. Nyt se etenee jossakin määrin hänen tyttärensä Ailin kehityksen mukaan, mutta siinä on kuitenkin jonkin verran poukkoilua ja asioiden kertaamisia useampaan otteeseen.

Luin kirjaa lennolla Singaporesta Uuteen Seelantiin ja kirjan pariksi valikoitui lennolla tarjoiltu Dragonflyn Cabernet Sauvignonin ja Merlot'n sekoitus. Koneessa, ilmeisesti ilmanpaineen eroista johtuen, makumaailma ei avaudu aivan samalla tavalla kuin maan pinnalla. Viini on väriltään hyvin tummaa. Sen tuoksussa on tummia marjoja - mm.  kirsikkaa ja hieman luumua. Maussa on pehmeää tammisuutta, eukalyptusta ja marjaisuutta. Viini on täyteläistä ja siinä on hyvin pehmeät tanniinit. Se sopisi mielestäni hyvin vaikkapa kermaisen kanapastan kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä ja plussan. Viinin jälkimaku on pidempi ja sen kokonaisuus jaksaa kantaa pidemmälle kuin kirjan. Toisaalta viinistä puuttuu särmäisyyttä, jota kirjassa on.

Helmet haaste:  27. Kirjassa on sateenkaariperhe tai samaa sukupuolta oleva pariskunta

Kirja tytölleni
Kirjoittanut Jani Toivola
Werner Södersröm osakeyhtiö 2018
141 sivua (e-kirja)

Dragonfly
Willow Bridge Estate
Ferguson Valley, Southwest Australia 2015
Cabernet Sauvignon, Merlot
Ei hintatietoa (maistettu Qantasin lennolla)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!