keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Paperinarujumala (kirjoittanut Hanna Hauru)

Hanna Haurun Paperinarujumala valikoitui lukulistalle, Haurun uudemman Jääkansi-teoksen lukemisen jälkeen. Jääkansi oli ehdokkaana vuoden 2017 Finlandia-voittajaksi ja koska pidin siitä, eivätkä kirjailijan teokset olleet entuudestaan minulle tuttuja, oli aika tarttua myös johonkin hänen aikaisempaan teokseensa. Kerrontatyyli on tässä hyvin samanlainen - niukaa, eleetön, mutta koskettava. Jokainen sana ja lause on tarkkaan harkittu. Teoksen lukee puolessa tunnissa, mutta se koskettaa enemmän kuin jokin yli 600-sivuinen kirja saattaa tehdä.

Teoksen tarinassa toinen sisaruksista saa puhelun Jumalalta ja tehtävän alkaa levittää uskon sanomaa. Siskokset tarttuvat toimeen ja järjestävät uskonnollisia tilaisuuksia. Uskonto on ollut heidän lapsuudenperheessään tabu, josta isän kuullen ei ole saanut jutella. Heidän äitinsä on salaa heille kuitenkin uskon asioita opettanut. Lukujen nimet on kuvattu eri kangaslaatujen mukaan (frotee, pellava jne.).

Hauru on taitava kirjailija. Teksti ei ole liian korkealentoista, mutta siinä on selkeää tyyliä tai taidokkuutta, jota monelta nykykirjailijalta en ole vähään aikaan päässyt lukemaan. Tarinaa on ilo lukea ja siinä on mielestäni tarpeeksi haastetta lukijalle.

Kirjan kanssa viiniksi valikoitui italialainen Armigero Valpolicella Ripasso. Väriltään viini on varsin tummaa ja läpinäkymätöntä. Sen tuoksussa on savuisuutta ja tammea. Suutuntuman mukaan viini on varsin tiheä, ehkä jopa aavistuksen jauhomaisen omainen. Maussa on tammea, nahkaisuutta ja hieman hedelmäistä marjaisuutta. Erityisesti luumu tuntuu nousevan esille. Viinissä on hapokkuutta ja pehmeitä tanniineja. Viini maistui italialaisittain pizzan ja kinkkupiirakan kanssa. Viini on italialaista, mutta siinä myös pyöreyttä, joka voisi viitata uuden maailman viiniin.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Viinissä on vahvutta, mutta se on liian selkeä tämän kirjan pariksi. Kirjan eleettömyyden ja vähäsanaisuuden pariksi olisi sopinut paremmin viini, joka avautuakseen vaatii hieman aikaa ja pohdintaa. Tässä viinissä noita ominaisuuksia ei ole kirjaan verrattuna tarpeeksi. Molemmat ovat kuitenkin selkeitä ja johdonmukaisia. Ehkä kuitenkin nauttisin mielummin erikseen.

Paperinarujumala
kirjoittanut Hanna Hauru
Like Kustannus Oy 2013
95 sivua

Armigero Valpolicella Ripasso
Veneto, Italia 2015
Corvina Veronese, Rondinella
13,99€ (Alkosta tammikuussa 2018)

Helmet-lukuhaaste: 9. Kirjan kansi on yksivärinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!