keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Fear - Trump in the White House (kirjoittanut Bob Woodward)

Suuren kohun saattelemana julkaistu Bob Woodwardin kirja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpista oli aikamoista kuunneltavaa. Kuuntelin kirjaa Ranskaan ja Saksaan suuntautuneen ajomatkan aikana. Useaan kertaan mieleen hiipi ajatus, miten kukaan on voinut Trumpia kannattaa presidentiksi.

Kirjan kohde vaikuttaa huonotuuliselta, pilalle hemmotellulta ja aivan omien sääntöjensä mukaan käyttäytyvältä leikki-ikäiseltä lapselta. Jos hän haluaa jotakin, hän sen myös saa. Aivan sama loukkaako hän samalla muita.

Järkyttävää on tietysti, että kiukuttelija on maailman mahtovaltion Yhdysvaltain presidentti. Jotta kirjasta saisi enemmän irti pitäisi tuntea tarkemmin maan sisäpolitiikkaa ja siinä tällä hetkellä vaikuttavia henkilöitä. Kirjassa esiinnostetut kohdat ja niistä julkisuudessa esiin nousseet juorut koskevat lähinnä Trumpin tietämättömyyttä ja huonokäytöksisyyttä. Nämä ovat asioita, joihin puuttuminen ja joiden perusteella pilkkaaminen on helppoa.

En Trumpia kannata tai millään tavalla hänen toimiaan pidä hyväksyttävänä. Toivon, että hänen ensimmäinen presidenttikautensa menisi nopeasti ohi, eikä jatkoa seuraisi. Silti alan olla varsin kyllästynyt eurooppalaisen median hänestä tekemiin otsikoihin. Näkökulma on jatkuvasti negatiivinen ja kaikkiin hänen tokaisuihinsa, joita on luvattoman paljon, pitää päästä puuttumaan ja sanomaan viimeinen sana. Tätä samaa on jatkunut jo vuosikausia. Välillä olisi mukava lukea uutisia, joissa näkökantaa yritettäisiin muuttaa edes hieman, eikä keskitettäisi energiaa näihin seikkoihin. Voi tietysti olla, että negatiivisuuden jälkeen ei oikeasti ole mitään mistä kirjoittaa.

Kirjan kanssa maistoin Emperor Point Pinot Noir viiniä, joka tulee Uuden Seelannin pohjoissaarelta. Sen tuoksussa on täyteläistä marjaisuutta, joista erityisesti esiin tuntuu nousevan puolukka ja hapankirsikkaisuus. Viini on väriltään varsin täyteläistä ja jopa hieman purppuraan menevää. Viini on kohtalaisen kevyttä ja maussa tuoksun täyteläisyys hieman pehmenee. Puolukka, mustikka ja kirsikka ovat mielestäni maussa vallitsevat marjat. Viinissä on tiukkuutta ja hapokkuutta. Sen kanssa söin tomaatti-kinkku-jauhelihapastaa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Viini on parempaa kuin kirja, tällä kertaa ei muita perusteluja.

Fear - Trump in the White House
kirjoittanut Bob Woodward
lukija Robert Petkoff
Simon & Schuster 2018
12h 20min (kuunneltu äänikirjana)

Emperor Point
Pinot Noir 2017
Hawke's Bay, Uusi-Seelanti
12,90€ (Viking Linelta syyskuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!