Jaron Lanier on tietokirjailja, taiteilija ja käsitteen "virtuaalitodellisuus" keksijä. Hän siis tietää käyttökokemuksen lisäksi myös teoriassa mistä kirjoittaa kirjassaan "10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt". Hänen mukaansa kaikki sometilit, ja sosiaalinen media yleensäkin, ovat pahasta. Ainoana poikkeuksena hän pitää jossakin määrin Linkediniä. Some ohjaa ja ryhmittelee meitä. Se vie pois valinnanvapauden niin ettei kukaan enää pysty hallitsemaan sitä, kuka tai mikä meitä sumuttaa. Kirjassa käytetään sumutus-termiä. Sitä yritetään avata, mutta minulle sen merkitys kuitenkin jäi hieman sumuiseksi.
Tekoäly ohjaa meitä, eikä oikein kukaan tunnu enää ohjaavan tekoälyä. Tämä kauhukuva johtaa tieteiselokuvista tuttuun skenaarioon, jossa ihminen on vain pelinappula koneiden ja robottien ohjaamssa maailmassa. Elämmekö jo tuossa maailmassa tai sen kynnyksellä, onko se lähitulevaisuudessa vai pysyykö se skenaariona? Toivotaan jälkimmäistä.
Sometilit ja netti toki meitä jo ohjaavat, ensisijaisina näkyvät uutiset tuntuvat määrittyvän aiempien klikkauksiemme mukaisesti, sosiaalinen media tuo ensisijaisesti näkyville aiheita, joista tekoäly uskoo meidän olevan kiinnostuneita tai joista se haluaa meidän kiinnostuvan. Vähitellen nämä alkavat muokata ajatteluamme haluamansa kaltaiseksi. Kirjan antaman käsityksen mukaan tekoäly ja markkinakoneistot ovat jossakin määrin sama asia.
Kuuntelin kirjan. Pituutta kuuntelulle tuli vain vajaa viisi tuntia. Teksti on helppoa ja kirjan kuuntelu onnistuu siinä mielessä hyvin. Ehkä jaottelun tarkempi ymmärtäminen olisi vaatinut lukemista. Kirjassa on hyviä pointteja ja kohtia, jotka kannattaa tiedostaa, mutta jossain määrin kirja tuntui kuitenkin olevan populistinen kannanotto. Uskoakseni kapitalistinen länsimaalainen maailmamme on jo niin syvällä tekoälyn ja somemaailman syövereissä, ettei ns. "tavallinen elämä" ilman nettiä onnistu. Toki jokaisen on vielä mahdollista tehdä omat päätöksensä. Ilman sosiaalista mediaa (ainakin twitter, facebook, insta ja ehkä myös sähköposti) elämä saattaa vielä jossain määrin onnistua.
Kirjan kanssa maistoin espanjalaista Adaras-nimistä punaviiniä. Viini maistui kirjan lisäksi erilaisten espanjalaisten tapasten (erilaisia kinkkuja ja juustoja, perunamunakasta ja paikallista leipää) kanssa. Viiniä suositeltiin andorralaisessa tapas-ravintolassa kyseisille kinkuille. Viini on valmistettu Garnacha Tintorera -rypäleestä. Siinä on marjaisuutta, mutta mielestäni espanjalaisille (tai paikallisten mukaan katalaanialaisille) viineille tyypillistä täyteläisyyttä ja voimakkuutta viinistä löytyy vain kohtalaisesti. Luumun ja karpalon sekä rusinan yhdistelmä jatkuu koko ajan varsin tasaisena. Jälkimaku on lämmin, muttei kovin pitkä. Viinin kanssa tarjotut leikkeleet ja Manchego-juuston kaltainen juusto sopivat sen pariksi hyvin.
Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Viini tuntuu valmiimmalta ja uskottavammalta kuin kirja. Kirjan merkitys tuskin kestänee kovin pitkää - viini sen sijaan pysyy nautittavana vielä useita tuleviakin vuosia.
Helmet-lukuhaaste 2019: 26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan
10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt
kirjoittanut Jaron Lanier
suomentanut Kirsimarja Tielinen
Kustantamo S&S 2019
4h, 30min (kuunneltu äänikirjana)
Adaras Huella
Garnacha Tintorera 2015
Almansa, Espanja
15€ (andorralaisessa tapas-ravintolassa)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!