torstai 14. helmikuuta 2019

Andorra (kirjoittanut Peter Cameron)

Pyrin tutustumaan jollakin tasolla matkakohteideni kirjallisuuteen tai niistä kirjoitettuihin kirjoihin ennen matkaani. Andorralaisia kirjailijoita, joiden teoksia olisi julkaistu suomeksi, ei nopealla tutkimuksella tullut vastaani. Sen sijaan Andorraan sijoittuva maan nimiteos löytyi kirjastosta. Aloitin kirjan lukemisen bussimatkalla Barcelonasta ja sain nauttia siitä muutaman päivän ajan maassa vieraillessani.

Kirja on fiktiivinen ja paikatkin perustuvat omien havaintojeni perusteella kirjailija Peter Cameronin mielikuvitukseen. Päähenkilö saapuu maahan junalla, joka ei tosiasiassa ole mahdollista, sillä pikkuvaltioon ei johda lainkaan kiskoja, vaan ainoastaan pari vuoristotietä Espanjan ja Ranskan puolelta. Kirjan päähenkilö, maahan juuri Kaliforniasta muuttava Alexander Fox asettuu asumaan La Platan kaupunkiin, joka sijaitsee osin meren rannalla. Andorrasta ei kyseistä kaupunkia löydy, eikä sillä myöskään ole merenrantaa. No, kun näistä pääsee yli ja antaa kirjailijalle hänen ansaitsemansa vapauden, niin kulttuuriin ja tunnelmaan liittyvät tekijät pitävät enemmän paikkansa.

Kirjan päähenkilö Alexander Fox on hieman huikentelevainen jenkkimies, joka selvästi pakoilee menneisyyttään, ainakin itseltään. Hän haluaa aloittaa elämänsä alusta ja kokee, että mahdollisuus siihen löytyy Andorrasta. Hän tutustuu nopeasti pariin paikalliseen ja heidän kauttaan saa mm. asunnon. Mies ajautuu naissuhteidensa kautta aluksi pieniin vaikeuksiin, jotka muuttuvat ajan kuluessa yhä suuremmaksi, kuten on tapana. Kirjan juoni ja kerronta on kiehtovaa. Peter Cameronin kieli on kaunista luettavaa ja juonenkulku polveilevaa. Henkilöhahmot sen sijaan ovat liian yksitotisia tai ainakin helppouskoisia. Heiltä, päähenkilöä lukuunottamatta, tuntuu puuttuvan lähes täysin looginen päättelykyky ja ylipäätään taito kyseenalaistaa asioita. Kirjasta löytyy dekkarimaisia piirteitä, mutta mielestäni se on kuitenkin enemmän romaani. Varsinaista jännitystä tai rikoksen selvittämistä ei tarinassa kunnolla käsitellä. Ihmissuhteet ja tapahtumapaikat saavat suuremman huomion.

Kirjan makupariksi valikoitui tietysti andorralainen viini. Yhteensä tästä pienestä maasta löytyy tietojeni mukaan neljä viinitilaa. Casa Auvinya on vuonna 2005 perustettu viinitila Andorrassa Saint Julien kaupungissa, aivan Espanjan rajan lähellä. Viinitila sijaitsee 1300m korkeudessa ja tämä aiheuttaa omat haasteensa viinin kasvatukselle. Tilalla kasvaa nykyisin 5000 viiniköynnöstä ja se tuottaa yhteensä 3000 pulloa viiniä vuodessa. Heidän Pinot Noir vuosimallia 2015 on jo tummanpunainen värinsä perusteella tuhdimpaa kuin rypäleensä viinit yleensä. Viinin maussa ensin vastaan lähes hyökkää tammisuus. Onneksi maku pehmenee nopeasti pehmeällä luumuisuudella ja loppua kohti esiin nousee karpaloa.  Viinissä on pehmeä ja hyvin pitkä jälkimaku. Viinistä löytyy hapokkuutta, mutta ne pysyvät onneksi tasapainossa muiden makujen kanssa. Tämä viini tarvitsee lasissa hieman aikaa ja lämpöä avautuakseen. Viini maistui nyt vain kirjan ja seurustelun parissa, mutta sen kanssa voisi sopi vaikkapa jänispata tai jokin muu hieman riistainen ruoka.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molemmissa on espanjalais-ranskalaista säpinää ja Pyreneiden tuomaa vuoristoista fiilistä.


Andorra
kirjoittanut Peter Cameron
suomentanut Hanna Tarkka
alkuperäinenteos Andorra
Kustannusosakeyhtiö Tammi 1999
julkaistu englanniksi alunperin 1997
305 sivua

Casa Auvinya
Evolucio
Pinot Noir 2015
Principat d'Andorra
n. 30€ (hinta Andorran paikallisessa viiniliikkeessä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!