sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Lazarus (kirjoittanut Lars Kepler)

Lazarus on seitsemäs Lars Kepler -nimimerkillä julkaistu dekkari. Nimimerkin takana kirjoittaa ruotsalainen kirjailijapariskunta. Aiemmin Luettua ja maistettua -blogissa on arvosteltu tämän edeltävä  Kaniininmetsästäjä. Sarjan päähenkilö on suomalaissyntyinen poliisi Joona Linna. Lisäksi kirjasarjassa merkittävässä roolissa ovat Joonan poliisikollega Saga Bauer ja Joonan, jo aikuiseksi kasvanut tytär Lumi.

Olen sarjan kaikki aiemmat osat lukenut ja vaikka kirjat ovat raakoja ja menevät aina tapahtumien todellisuuden uskottavuudessa hieman yli, ovat ne koukuttavia ja paksuudestaan huolimatta ne tulee aina ahmittua muutamassa päivässä. Syystä tai toisesta Keplerit ovat yleensä olleet minulla lomalukemisena - niin tälläkin kertaa.

Sarjan menestys perustuu luullakseni osin sen loistavasti luotuihin henkilöhahmoihin. He ovat inhimillisiä, mutta samalla ihailtavan sitkeitä. He kokevat paljon lyhyessä ajassa, mutta kykenevät jatkamaan aina vaikeuksista huolimatta eteenpäin. Kuvailujen perusteella he ovat myös ulkomuodoltaan kaikin puolin kadehdittavan hyväkuntoisia. Luulen, että nämä ominaisuudet tekevät heistä lukijalle jollakin tavoin esimerkinomaisia ja siten myös samalla kiinnostavia.


Tapahtumat ovat paikoin hyvin raakoja ja raskaita. Olen kuullut, että osa jättää tämän vuioksi sarjan kirjoja lukematta. Ehkä en lukijana eläydy tarpeeksi tai sitten näiden kauheudet eivät itseeni samalla tavalla kolahda, mutta pystyn raakuudet ja murhat jättämään taakse, eivätkä ne tule vaikka uniini. Hyvin herkälle lukijalle kirjan tapahtumat saattavat kuitenkin olla liikaa.

Lazaruksessa minua häiritsi muutamia kertoja lukemisen aikana tapahtumien mahdottomuus. Käytännössä kuolleista herääminen ja yksittäisen ihmisen manipulointi ja kaikkivoipaiset kyvyt menivät tässä liian pitkälle. Välillä huomasin tuhahtelevani ja lähes kikattavani itsekseni juonen käänteiden mahdottomuudelle.

Kirjan kanssa maistoin pohjoisen Espanjan Riojan alueelta tulevaa punaviiniä. Coto de Imaz -valmistajan viini on kohtalaisen tuhtia nautittavaa. Viinissä on tuhdisti tanniineja ja jonkin verran hapokkuutta. Maussa esiin nousee tammisuuden jälkeen tummamarjaisuus, lähinnä luumu ja rusinaisuus. Viini pehmenee nopeasti, eikä sen jälkimaku ole kovin pitkä. Viini maistui kanapastasalaatin kanssa, jossa oli gorgonzola-kastike.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Molemmissa on omat haasteensa, mutta kirja selättää ne turhan heppoisasti viinin verrattuna. Viinin jälkimaku loppuu huomattavasti nopeammin. Kirjalle sen sijaan jää odottamaan jatkoa.

Helmet-lukuhaaste 2019: 2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä

Lazarus
kirjoittanut Lars Kepler
suomentaneet Kari Koski ja Maija Kauhanen
Kustannusosakeyhtiö Tammi 2018
552 sivua

Coto de Imaz
Reserva
Rioja, Espanja
2013
n. 6€ /50cl (ostettu Andorralaisesta supermarketista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!