perjantai 2. kesäkuuta 2017

Nainen junassa (kirjoittanut Paula Hawkins)

Englantilainen dekkari/romaani Nainen junassa on muutamalla eri tasolla etenevä teos. Teksti on sujuvaa ja kirja etenee jouhevasti eteenpäin. Kirjan kirjoittaja on brittiläinen Paula Hawkins, joka noin 15-vuoden toimittajauransa jälkeen aloittanut fiktion kirjoittamisen. Kirjasta on kuvattu myös elokuva.

Alkutietoni kirjasta olivat varsin heikot. Kannen perusteella oletin, että kyseessä olisi kohtalaisen hyytävä trilleri. Kirjan tapahtuvat ovat toki raakoja, mutta kirjasta puuttuu jatkuva painostava jännitys, joka mielestäni esimerkiksi Lars Keplerin kirjoista löytyy. Se ei kuitenkaan missään nimessä ole negatiivinen seikka. Sen sijaan dekkariksi tähän kirjaan on saatu mukaan mm. alkoholismin käsittelyä. Kirjan päähenkilö Rachel on aivan tavallinen englantilainen pulliainen, omine tragedioineen ja ongelmineen.

Kirjan alussa meni jonkin aikaa ennen kuin lukijana ymmärsin sen rakenteen ja että kertojina oli kolme eri henkilöä, joista päähenkilö kyllä eniten "äänessä". Lisäksi pientä sekoitusta aiheutti se, että päähenkilö oli keksinyt osalle henkilöistä omat lempinimet. Viimeistään teoksen puolivälissä kirjan juoneen ja kulkuun olin kuitenkin päässyt kokonaan mukaan ja kirja oli pitkästä aikaa sellainen, joka teki mieli mahdollisimman nopeasti saada luettua loppuun. Kirja ei pääse aivan lukemieni huippudekkareiden joukkoon, mutta ehdottomasti tämä on sellainen, joka kannattaa lukea.

Kirjan kanssa maistui saksalainen rosee-viini. Zähringer Pinot Noir Rosé -viini on väriltään hennon lohenpunaista ja täysin läpikuultavaa. Viinin tuoksussa on kirpeyttä, sitruunaa ja hieman eksoottista hedelmää. Maultaan viini on varsin kuivaa ja hieman greippisen kirpeää. Siihen tuo kuitenkin hieman makeutta eksoottiset hedelmät - ehkä aprikoosi ja hento mansikan maku. Viini on mielestäni hyvin tasapainoista ja siitä tulee mieleeni tyylikkään helppo ranskalainen rosee-viini, vaikka kyseessä onkin saksalainen tuotos. Maisteltuani viiniä selvisi, että se on valittu vuonna 2017 Viini-lehden puolesta vuoden rosee-viiniksi.

Kirjassa ja viinissä on molemmissa tyylikkyyttä ja selkeyttä, jonka vuoksi annan niiden yhteensopivuudelle neljä pistettä. Viini on hieman keveämpää kuin kirjan teksti, mutta muuten ne sopivat mielestäni oikein hyvin yhteen. Itse maistoin viiniä parmankinkku-pitsan, kanasalaatin sekä muutaman erilaisen leikkeleen kanssa. Sopi hienosti yhteenä näiden kaikkien kanssa.

Nainen junassa
kirjoittanut Paula Hawkins
suomentanut Oona Timonen
Kustannusosakeyhtiö Otava
Helsinki 2015
381 sivua

Zähringer Pinot Noir Rosé
Baden 2016
12,89€ (Alko toukokuu 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!