torstai 12. heinäkuuta 2018

Chasing Hillary (kirjoittanut Amy Chozick)

New York Times -lehden toimittaja Amy Chozickin kirja tuli vastaani ja siirtyi lukulistalleni lehden podcastia kuunnellessani. Kirja kertoo toimittajan näkövinkkelistä Hillary Clintonin presidentin vaalikampanjoista vuosilta 2008 ja 2016-2017. Amy Chozick seurasi Hillary Clintonia ja tämän vaalikampanjoita, lukuisten muiden toimittajien tapaan, vuosikymmenen ajan.                                                                              Heti aluksi on myönnettävä, että kuuntelin tämän äänikirjana, jolloin osa teoksen nyansseista on varmasti jäänyt minulta huomaamatta. Mielenkiintoista sen sijaan oli, että äänikirjan lukijana oli itse kirjan kirjoittaja. Tämä toi tekstin lähelle ja teki kuuntelusta entistä miellyttävämpää. Näkökulma on vahvasti journalistinen, vaikka paikka paikoin tulee olo, että kirjailija on useissa asioissa myös Hillaryn kannattaja. Hän on tavannut ja keskustellut lukuisia kertoja henkilökohtaisesti Hillaryn ja tämän perheen jäsenten kanssa. Kirjailijan Hillarysta antama kuva "kulissien takana" ei juurikaan muuta mielikuvaani hänestä.

Yhdysvaltain vaalikampanjat, sekä presidenttien esivaalit (tässä kirjassa käsiteltiin vuotta 2008, jolloin Hillary kisasi Barack Obamaa vastaan demokraattien ehdokasvaaleissa) että varsinaiset vaalit (vuosi 2016 ja 2017, jolloin vastassa oli Donald Trump) keskittyvät pitkälti sisäpolitiikkaan ja retoriikkaan. Suomalaiselle lukijalle nämä eivät ole normaalisti kovin tuttuja käsiteltävien asioidensa puolesta, jonka vuoksi teoksen pikkutarkkuus tuntui paikoin hieman puuduttavalta ja toistolta. Toisaalta näistä asioista ei voi oppia, jollei niihin lukemalla tutustu.

Kirja valoittaa hienosti toimittajan, ja oikeastaan kenen tahansa amerikkalaisen työkulttuuria. Kun rauta on kuumaa, niin silloin on taottava. Tämän totesi myös kirjoittaja Amy Chozick, joka pakasti munasolujaan, sillä vaalikampanjoiden aikaan, hän ei yksinkertaisesti olisi voinut jäädä pois lähes 24/7 -työstään. Hillaryn kampanjaa seuranneet toimittajat olivat täysin sitoutuneita elämään täysin hänen aikataulunsa ja menojensa mukaan. Toisaalta tämä toi joukkoon myös yhteisöllisyyttä ja mm. synttäreitä juhlittiin "työporukan" kesken, joka korvasi perheen kampanjan ajan. Nyt presidenttikampanjan päätyttyä Chozickille muodostui viimein mahdollisuus myös perheen perustamiseen. 

Kirjan kanssa maistoin uusi-seelantilaista Saint Clairin Pinot Gris Roseeta. Vierailin heidän tilallaan viime keväänä. Tämä pullo ei kuitenkaan kulkeutunut mukanani sieltä kotiin saakka, vaan ostin sen Alkosta. Viini on lähes vadelmanpunaista. Sen tuoksussa on marjaa, mutta ei niin paljon kuin ehkä värin perusteella voisi olettaa. Maussa on marjaa - mansikkaa ja vadelmaa - sekä sitruksisuutta. Viini on tyylikäs kokonaisuus ja helposti nautittava kesäjuoma vaikka ruokaisen kalasalaatin tai broilerin kanssa.


Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Kirjasta ei välity viinin maun ja tuoksun johdonmukainen jatkumo. Kirja on myös pitkähkö, kun taas juoman monipuolisuus helpottaa sen nautittavuutta erilaisissa tilaisuuksissa. Molempien parissa saa kuitenkin hyvin aurinkoisen kesäpäivän kulumaan.

Helmet 2018 lukuhaaste: 48. Haluaisit olla kirjan päähenkilö

Chasing Hillary
kirjoittanut Amy Chozick
HarperCollins UK
Kuunneltu äänikirjana 12h, 33min

Saint Clair 
Pinot Gris Rose 2016
Marlborough, Uusi-Seelanti
14,99€ (Alkosta heinäkuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!