torstai 26. heinäkuuta 2018

Hidas kuolema (kirjoittanut Emelie Schepp)

Hidas kuolema on kolmas Emelie Scheppin kirjoittama dekkari. Ennen tätä olen lukenut tämän sarjan toisen osan Valkoiset jäljet. Vaikka nämä teokset muodostavat selkeän jatkumon, on ne kirjoitettu niin, ettei välttämättä niiden lukemisjärjestyksellä ole väliä. Tarinasta löytyy käänteitä ja jännitystä.

Omaan makuuni kirjan hahmot eivät ole täysin uskottavia. Päähenkilö, syyttäjän ammatissa toimiva Jana Berzelius taistelee menneisyytensä paljastumista vastaan. Lukijana on paikka paikoin haasteellista käsittää, kuinka kauhea ihmisen menneisyyden on oltava, jotta sen paljastumisen estämiseksi kannattaa uhrata useiden henkilöiden henkiä. Toinen hahmo, jonka stereotyyppistä roolia lukiessa pohdin, on Lina Engström, ambulanssikuskin vaimo, jonka rooli loppua kohden nousee keskeisemmäksi (tämän enempää en juonta paljasta). Hän on nuori, hiljattain naimisiin mennyt nainen, jonka suurena unelmana on lapsen saanti ja perheen perustaminen. Jotenkin minusta tuntuu, että hänestä on tehty vain tavoitteiden ympärille keskittynyt hahmo, jonka äly ei tunnu paljon muuhun riittävän.

Näitä paria juttua lukuun ottamatta, tarina on koukuttava ja kirjan lukee nopeasti, vaikka siinä pieniprinttistä tekstiä onkin paljon. Scheppin paikkojen kuvaukset ovat hyviä ja itse ainakin pystyin hyvin eläytymään tapahtumapaikkoihin. Jännitystä on myös sopivasti - yöunet eivät mene, mutta tarinan lukemista ei malttaisi jättää kesken. Hahmoja kirjassa on useita, mutta heidän perässään pysyminen onnistuu lukijalta vaivattomasti. Kuten jo Valkoiset jäljet -kirjan yhteydessä totesin, niin mielestäni Scheppen kirjat muistuttavat useilta osin Lars Keplerin kirjoja. Näissä on naisellista näkökulmaa, mutta uskoisin, että sopivat aivan yhtä hyvin niin miehille kuin naisillekin.

Kirjan kanssa maistoin italialaista Zenaton Bardolino Chiaretto roseeviiniä. Viini on väriltään lohenpunaista. Sen tuoksussa on hentoa marjaisuutta ja sitruksisuutta. Viinin mineraalinen raikkaus on parhaimmillaan kylmänä. Lämmetessään hapot vievät mielestäni maulta liikaa tilaa. Viini maistui lohen ja kantarellikastikkeen sekä uusien perunoiden kera.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistettä. Kirjassa on enemmän intensiivisyyttä ja yllätyksellisyyttä kuin viinissä. Molemmat ovat kuitenkin helposti nautittavia ja omassa lajissaan tyylikkäitä.

Helmet-lukuhaaste: 42. Kirjan nimessä on adjektiivi

Hidas kuolema
kirjoittanut Emelie Schepp
Suomentanut Meri Ala-Tauriala
HarperCrime 2018

Zenato Bardolino Chiaretto
Corvina, Rondinella, Merlot
Bardolino Chiaretto, Italia 2017
10,99€ (Alkosta heinäkuussa 2018)

2 kommenttia:

  1. Nyt löysin blogisi ja tämähän on mainio idea. Kirjat ja viinit sekä niiden keskinäinen sopivuus. Täytyy laittaa blogisi lukulistalle. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Joo lukeminen ja viinit ovat molemmat jonkinlaisia harrastuksia ja tässä niiden"yhdistäminen" onnistuu ☺

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!