tiistai 31. heinäkuuta 2018

Koti koivun alla (kirjoittanut Tarja Leinonen)

"Koti koivun alla" on kaunis ja aidontuntuinen kertomus lestadiolaisperheessä asuvasta, mutta sen uskonnosta irtautuneesta Seijasta. Hän on tullut 17-vuotiaana raskaaksi ja vaikka hän on edelleen osa lapsuudenperhettään, on hänet toisaalta eristetty sen ulkopuolelle mm. laittamalla hänet asumaan talon pihalla olevaan asuntovaunuun. Perheen lasten, Seija mukaan lukien, ja äidin välillä tuntuu vallitsevan yhteisymmärrys ja kunnioitus. Perheen isä sen sijaan ei pysty hyväksymään tyttärensä uutta elämänkatsomusta, saati että hänelle uskallettaisiin kertoa tulevasta perheenlisäyksestä. Kirjan edetessä soljuvasti eteenpäin tuli olo, että isä on oikeastaan se, joka on jätetty ulkopuolelle.

Kirjassa eletään perheen tavallista arkea. Nuoremmat lapset viettävät viimeisiä kesälomapäiviään ja aloittavat uuden kouluvuoden, samalla kun vanhemmat käyvät päivisin töissä. Peruskoulusta valmistunut Seija hoitaa taloutta päivisin ja suunnittelee tulevaa. Lapsen isä Hannu, on itsekin vielä lapsi, eikä tunnu pystyvän ottavan vastuuta. Kirjailija Tarja Leinosen hieman omaelämäkerrallisessa tarinassa käsitellään vakavaa aihetta, kauniisti ja ilman turhia dramatisointeja. Kirjan tarina jää mielestäni turhan paljon lopussa kesken, mutta tarkoituksena on ilmeisesti ollut antaa vain ajankuvaa.

Kirja tuli vastaani Kirjanmerkkinä lentolippu -blogin arviosta. Olin kirjasta ohimennen kuullut jotakin muuta kautta, mutta lukiessani edellä mainittua hyvin kirjoitettua postausta, kirja muistui mieleeni ja lisäsin sen lukulistalleni. Kirja etenee sulavasti ja sen lukee nopeasti. Vaikka kirjan aihe on raskas, niin kirjan lukemisesta jää kuitenkin hyvä ja toiveikas mieli.

Tämän kirjan aiheen pariksi olisi parhaiten sopinut varmaankin jonkinlainen marjamehu. Kirjan tekstin kauneus ja sujuvuus kuitenkin houkuttelivat valitsemaan kesäisen lämpötilan suodessa raikkaan chileläisen roseviinin. Santa Digna on väriltään pinkkiin menevää. Tuoksu on hyvin marjainen, jopa makea. Viinissä on hapokkuttaa, mutta marjaisuus puskee kyllä hapokkuuden yli. Viini on mielestäni selkeästi uuden maailman viiniä, jonka maut tulevat helposti esille. Erityisesti viinissä maistuu vadelmaisuus ja mansikkaisuus. Viini sopii kirjan lisäksi hyvin myös seurusteluun tai vaikkapa grillatun broilerin kaveriksi. Maistoin samalla viikolla tämän viinin kanssa myös saman valmistajan samoista rypäleistä tehtyä Cabernet Sauvignon punaviiniä. Uuden maailman makujen lisäksi en niistä juuri muuta yhteneväistä löytänyt.

Viinin ja kirjan yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat ovat helppoja ja kesäisiä. Niiden nauttiminen sujuu nopeasti ilman sen suurempia juhlallisuuksia. Kirjassa on kuitenkin paljon enemmän todellista sisältöä ja annettavaa kuin viinissä.

Helmet-lukuhaaste 2018: 38. Kirjan kannessa on kulkuneuvo

Koti koivun alla
kirjoittanut Tarja Leinonen
Karisto Oy 2018
244 sivua

Santa Digna
Cabernet Sauvignon Rosé 2017
Central Valley, Chile
10,40€ (Alkosta kesäkuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!