torstai 9. elokuuta 2018

Nainen ikkunassa (kirjoittanut A.J. Finn)

 Nainen ikkunassa on kehuttu ja palkittu A.J. Finnin taitelijanimellä kirjoittavan dekkaristin esikoisteos. Teoksen hehkutuksen myötä useissa blogi- ja lehtiarvosteluissa se päätyi myös omalle lukulistalleni. Aloitin kirjan kuuntelun kertaalleen, mutta ilmeisesti tilanne ei ollut tarpeeksi rauhallinen, sillä se jäi tuolloin kesken. Helsingin Sanomissa olleen laajan artikkelin perusteella päätin antaa kirjalle toisen mahdollisuuden - ja se kannatti.

Kirja liikkuu useammalla tasolla. Kirjaa kuunnellessa tasoilta toisille liikkuminen on mielestäni haastellisempaa ja tämän vuoksi saattaa olla, että osa juonesta jää kunnellessa ymmärtämättä. Niin paljon ei kuitenkaan jäänyt, että olisin kokenut juonen tästä kärsivän. Tarinan päähenkilö, agorafobiaa sairastava keski-ikää lähestyvä New Yorkissa asuva nainen, on hahmona kiinnostava ja uskottava. Hän kärsii selvästi jonkintasoisesta mielentilahäiriöstä (ei uskalla poistua kotoansa), toisaalta hän kuitenkin ajattelee ja toimii selkeästi. Nähdessään naapuritalossa tapahtuvan murhan ikkunastaan, alkaa tapahtumien vyyhti pikku hiljaa avautua. Kirjan tapahtumat ovat pitkälti ennalta-arvaamattomia ja jännitys säilyy loppuun saakka.

Ihmisen mieli ja suojelumekanismit ovat mielenkiintoisia. En ole psykologiaa lainkaan lukenut, taikka siitä olllut koskaan erityisen kiinnostunut, mutta sen sijaan usein ajatellut, kuinka ihminen saa itseään uskottelemalla (ja samalla myös muita) uskomaan asioita, jotka eivät  ole millään tavalla totta. Tässä kirjassa lukija/kuuntelija ei tiedä, mikä päähenkilön kertoma on totta ja mikä ei. Hän on kuitenkin niin sympaattinen ja jollakin tavalla hellyyttävä, että hänen totuuttaan haluaa uskoa myös aidoksi ja oikeaksi.

Kirjan kanssa maistoin chileläistä Santa Dignan Cabernet Sauvignon punaviiniä. Viini on väriltään tummaa, mutta siinä on aavistus purppuraisuutta. Tuoksussa on marjaa ja tammisuutta. Viinissä on hapokkuutta ja täyteläisyyttä sekä runsaasti tanniineja, mutta kirsikan ja karhunvatukan marjaisuus pehmentävät suutuntumaa. Viini maistuu parhaiten ruoan kanssa, itsessään se on ainakin omaan makuuni liian vahvaa. Maistoin viiniä grillatun entrecote-pihvin, uusien perunoiden ja  kasvisten sekä maustevoin kanssa. Sopi oikein hyvin.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmissa on samantyylistä helppoa, mutta laadukasta tyylikkyyttä. Niiden maku jaksaa kantaa ja koskettaa. Kirja on ehkä pehmeämpi kuin tämä täyteläinen viini.

Nainen ikkunassa
kirjoittanut A.J. Finn
Suomentanut Jaakko Kankaanpää
Lukija Krista Putkonen-Örn
Kuunneltu äänikirjana 13h, 10min

Santa Digna
Cabernet Sauvignon Reserve 2015
Valle Central, Chile
10,40€ (Alkosta heinäkuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!