sunnuntai 19. elokuuta 2018

Vieraat (kirjoittanut Helmi Kekkonen)

Jokaisella vastaantulijalla, kirjoittajalla ja lukijalla, aivan  meillä kaikilla, on oma elämäntarinansa, jonka täydelliseen kertomiseen ei ihmiselämä riitä. Ajatuksia, tapahtumia ja kokemuksia on jokaisen ihmisen elämä pullollaan. Ja kun meitä ihmisiä on tällä hetkellä pallolla miljardeja, kertautuvat nämä niin suuriin määriin, etten pysty lukua edes käsittämään.

Tähän ajoittain mieleeni tulevaan ja minua kiehtovaan ajatuskehikkon tarttuu Helmi Kekkonen teoksessaan "Vieraat". Se kertoo nuoren pariskunnan järjestämästä illanvietosta, johon osallistuu keskenään hyvin erilainen joukko heidän sukulaisiaan, ystäviään ja tuttujaan. Kirja käy luvuittain läpi vieraiden elämäntarinoita ja päätyy lopulta siihen, miten vieraat ovat kyseiseen illanviettoon päätyneet. Monien tarinat ovat surullisia tai dramaattisia, mutta toisaalta totuudenmukaisia. Tarinoissa käsitellään, vanhempien ja lasten välisiä suhteita, yksinhuoltajuutta, lapsettomuutta, vanhenemista ja pettämistä. Kirjallisuuden ja median tämän hetken lempiaiheita siis.

Kirja on hyvin kirjoitettu ja tarinat mukaansatempaavia. Yksi syy tähän on niiden ennalta-arvaamattomuus. Luvut ovat sopivan mittaisia, jotta ne pystyy helposti kerralla lukemaan loppuun. Tarinat ovat synkkiä ja toivottavasti oikeasti yhden illallispöydän ympärille mahtuisi myös mukavia elämäntarinoita. Mutta tämä on kirja ja fiktiota, ja lukijana minun piti muistaa nauttia siitä sellaisena.

Kirjan kanssa maistoin ranskalaista sauvignon blancia. Se on kauniin vaalean oljen kellertävää. Viinin tuoksussa on sitruksisuutta ja omenaa sekä hieman persikkaisuutta. Viinistä löytyy hapokkuutta. Maussa esiin nousee sitruksisuus ja omenaisuus sekä aavistus rypäleelle ominaista mustaherukkaa. Sauvignon Blanciksi viini on mielestäni yllättävän hedelmäistä ja pehmeää. Toimiva kokonaisuus, joka tällä kertaa päätyi pääasiassa kantarellirisottoon.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molemmat ovat helppoja mutta laadukkaita ja tyylilleen uskollisia. Ne edustavat aitoja omia itsejänsä.

Vieraat
kirjoittanut Helmi Kekkonen
Kustannusosakeyhtiö Siltala 2016
100 sivua (luettu E-kirjana)

Paris Seduction
Sauvignon Blanc 2017
Ranska
3,25€/0,187l (Alkosta elokuussa 2018)

2 kommenttia:

  1. Laadukas on hyvä sana kuvaamaan tätä kirjaa. Pidin tästä, mutta olen harmillisen nopea unohtamaan hyvätkin kirjat. Johtuneeko se liiasta lukemisesta vai mistä?! Toisaalta siinä on se hyvä puoli, että parhaisiin kirjoihin voi myöhemmin palata, kun ne voi lukea melkein kuin uutena! :)

    VastaaPoista
  2. Totta! Tämä bloggaaminen onneksi hieman auttaa muistamaan, mistä kirjasta kyse.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!