torstai 13. syyskuuta 2018

Ainoa taivas (kirjoittanut Essi Ihonen)Essi Ihosen "Ainoa taivas" on kiehtova kasvutarina lestadiolaisperheen nuorimman tyttären aikuistumisen vaiheista. Kun Jumalan ja isän auktoriteetti on niin suuri, ettei niitä edes itsekseen salaa uskalla kyseenalaistaa ja toisaalta pitäisi luoda myös omaa elämää miehen rinnalla, ovat kasvun haasteet taattuja.

Ihosen teos kerrotaan 17-vuotiaan Ainon näkökulmasta. Hänen perheensä on lestadiolainen ja elää tuon uskontokunnan oppien ja ideologian mukaan. Ainon isoveli Valo perheineen ei lestadiolaisuuteen enää kuulu, joten heidän perheensä kautta Aino saa hieman kokea myös valtavirran elämää. Kirja on kauniisti kirjoitettu ja sen hahmot tuntuvat oikeilta. Ehkä perheen keskimmäinen Suvi on sisäänpäinkääntyneisyydessään ja arvaamattomuudessaan turhan naivin oloinen.

Toivoin, että kirja olisi antanut puolueettoman ja laajan kuvan lestadiolaisuudesta, mutta jotenkin jälkikäteen jäi kuitenkin tunne, että kirjailija lestadiolaisuutta kritisoi. Lähes kaikki kyseisestä uskonnosta lukemani kirjat tuntuvat sitä ainakin puoliksi piilossa kritisoivan. Kirja voisi olla kirjailijan tausta huomioon ottaen omaelämäkerrallinen, mutta näin ei ymmärtääkseni kuitenkaan ole.

Teksti on hyvin koukuttavaa, enkä millään olisi malttanut kirjan lukemista keskeyttää, vaan se olisi tehnyt mieli ahmia yhdeltä lukemalta. Tämä oli Ihosen esikoisteos, jota on tekstin perusteella vaikea uskoa. Tarina, hahmot ja ympäristö ovat kaikki niin loogisia ja aidolla tavalla selkeitä, että hyvin niistä kertoja olisi voinut useammankin romaanin kirjoittaa. Toivottavasti tulevaisuudessa pääsemme lukemaan häneltä enemmänkin kirjoja!

Kirjan kanssa maistoin hyvin erikoista ja itselleni aivan uutta tuttavuutta eli georgialaista valkoviiniä. Eikä mitä tahansa valkoviiniä vaan alkuviiniä, eli suodattamatonta ja lisäaineetonta viiniä. Makututtavuus oli erikoinen. Viini oli väriltään oranssia, lähes konjakin kaltaista. Se oli varsin kirkasta, eikä alkuviinillä tyypillistä sameutta juuri ollut havaittavissa. Viinin tuoksu oli makea, hunajainen ja persikkainen. Tässä vaiheessa uskoin, että makuelämys vastaisi vähintäänkin jälkiruokaviiniä. Maultaan viini oli kuitenkin varsin hapokasta ja kuivaa. Viinissä maistui maanläheisyys, jopa savi. Tuoksun ja maun erotessa toisistaan suuresti olisi vaikea kuvitella minkälaisen ruoan kanssa tätä maistaisin. Ehkä se sopii parhaiten sellaisenaan ihmeteltäväksi.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan vain kaksi pistettä. Kirja on perinteinen kasvutarina ja romaani. Siinä on perisuomalaista henkeä ja vaikka perhe ei ehkä arvoiltaan ja muutenkaan tavallisin kansaamme edustava taho ole, niin se on kuitenkin hyvin kaukana viinin mieleen tuomasta maailmasta.

Ainoa taivas
kirjoittanut Essi Ihonen
Werner Söderström osakeyhtiö 2018
116 sivua (luettu E-kirjana)

Tbilvino Qvevris
Kisi Kakheti 2015
Georgia
18,98€ (Alkosta syyskuussa 2018)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!