torstai 6. syyskuuta 2018

Tappajan tyttöystävä (kirjoittanut Leena Lehtolainen)

Olipa kiva pitkästä aikaa lukea Leena Lehtolaisen kirjoittama kirja! Viimeisimmästä on varmaan kymmenen vuotta aikaa. Olen useita Maria Kallio -sarjan dekkareita lukenut ja ne ovat olleet laadukasta ja mukavaa luettavaa. Viime vuosina syystä tai toisesta ne eivät ole kuitenkaan omalle lukulistalleni mahtuneet, vaan lähinnä muut pohjoismaalaiset dekkarit ovat menneet niiden edelle.

Tappajan tyttöystävä sisältää 15 novellia, joissa osassa on mukana aiemmista kirjoista tuttuja hahmoja, kuten Maria Kallio. Kaikki kirjan novellit ovat jonkin sortin minidekkareita, osa on enemmän mieleeni kuin toiset. Leena Lehtolaisen taito saada lukija heti mukaan tarinan valtaan on hieno. Usein kirjaa joutuu lukemaan vähintään useita sivuja, välillä useita kymmeniä, ennen kuin into kirjan lukemista kohtaan kunnolla syttyy. Lehtolaisen tarinat koukuttavat jo muutaman lauseen jälkeen. Näiden tarinoiden loppuratkaisut olivat ainakin itselleni täysiä yllätyksiä, mutta kuitenkin loogisia sellaisia. Lyhyidenkin novellien aikana lukija ehtii tutustua riittävästi kirjan henkilöihin ja muodostaa heistä jonkinlaisen mielipiteen.

Kirjan viimeiset tarinat ovat joulu- ja talviaiheisia. Minua tämä voimakas teemaisuus niissä hieman häiritsi jostakin syystä. Tuli tunne, että noista olisi voinut tehdä jonkun oman joulukirjan. Muistaakseni ainakin yksi sellainen Lehtolaiselta jo löytyy. Muut tarinat sen sijaan soveltuivat hyvin luettavaksi vielä näin loppukesälläkin.

Dekkarinovelli-teoksen kanssa maistoin punaista espanjalaista alkuviiniä. Alta Alella Merla on aluksi vahvan tuoksuista. Tuoksussa tuntuu kemikaalit ja toisaalta lantamaisuus. Tuoksu ei kuvailun perusteella ole kovin houkutteleva, mutta hetken aikaan hapetuttuaan viini alkaa avautua myös muilta osin. Viinistä löytyy marjaisuutta ja hapokkuutta sekä hieman tammisuutta. Alkuviinimäisyys tuntuu maussa sokerittoman pehmeyden puutteena. Tämä kuitenkin  positiivinen seikka. Viini maistuisi mielestäni hyvin vaikkapa makkaraisen öljyisen paellan kanssa. Tällä kertaa itse maistoin viiniä sellaisenaan ilman ruokaa. Jos alkuviiniä haluaa maistaa niin tämä viini on mielestäni erinomainen tapa tutustua kyseisen tyylin viineihin.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistettä. Lyhyet novellit eivät välttämättä tarvitse yhtä pitkälle kantavaa viiniä kuin tämä oli. Viinin mielenkiintoisen makumaailman pariksi olisi ehkä sopinut jokin hieman pitkähkö klassikko.

Kirjailija esiintyy Helsingissä järjestettävillä Dekkarifestivaaleilla 2018.

Tappajan tyttöystävä
kirjoittanut Leena Lehtolainen
Kustannusosakeyhtiö Tammi 2018
198 sivua (luettu E-kirjana)

Alta Alella Merla
Monastrell DO Alella
Katalonia, Espanja 2017
24,89€ (Alkosta syyskuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!