lauantai 1. syyskuuta 2018

Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra (kirjoittanut Nurmi ja Mörttinen)

 Pienen kohun saattelemana julkaistu Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen kirjoittama "Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra" on eräs katsantokanta maamme tämän hetkisestä presidentistä. Kirja kritisoi ja kehuu kohdettaan. Se päätyy samantapaiseen loppupäätelmään Niinistöstä kuin itsellenikin on lähinnä lehtiartikkeleiden ja haastattelujen perusteella aiemmin syntynyt. Kirjassa on haastateltu mm. Niinistön työtuttuja eri aikakausilta ja muita maamme vaikuttajia. Itse kirjan kohde ei ole haastattelua tai muutakaan materiaalia suoraan tälle kirjalle antanut. Toivottavasti virallisen elämäkerran aika on vielä edessä! Kirjan lopussa todetaan, että Niinistö on "positiivinen populisti" ja tämä on mielestäni hyvä kuvaus hänen presidenttiydestään.

Niinistöön on koulutus ja aiempi ammatti juristina jättänyt vahvan asiakeskeisyyden ja tarkkaan mietittyjen perusteltujen lausuntojen antamisen. Nämä ovat piirteitä, jotka sopivat presidentti-instituutiolle. Toki on myös monia muitakin piirteitä, jotka saattavat tähän rooliin sopia vähintään yhtä hyvin. Harvahkosti esiintyvän arkipäiväisen spontaaniuden lisäksi suurempaa yllätyksellisyyttä Niinistö ei tehtävässään ole esittänyt, ja tämä varmasti sopinut hyvin suomalaisille. Ainakin jos otetaan huomioon kritiikki, jota Niinistön virkaveli Yhdysvalloissa spontaanisuudestaan on saanut.

Mitään suurempia paljastuksia tai muutakaan kohuun aiheuttavaa kirjasta ei löydy. Hieman ehkä yllätyin kuinka paljon sekä Niinistö, että monet muutkin maamme valtahenkilöt sopivat keskenään, julkisuudelta piilossa. Paljon tuntuu olevan asioita, jotka tuodaan julkisuuteen vasta kuin ne on todellisuudessa jo lähes valmiiksi neuvoteltu. Tämä vähentää avoimuutta, mutta toisaalta tekee asioiden käsittelystä sutjakkaampaa. Kirjassa viitattiin usein kahteen Niinistön kirjoittamaan kirjaan "Hiljaisten historia" ja "Viiden vuoden yksinäisyys", jotka täytyisi itsekin lukea.

Kirjan pariksi valikoitui raikas ja marjainen italialainen Barbera rypäleen Fagiano. Viinissä oli samaa kirpeää kepeyttä kuin usein Pinot Noirissa. Sen selkeä marjaisuus, josta puolukan lisäksi on havaittavissa myös vadelmaa ja ehkä aavistus jopa luumuista makeutta, johdatteli ajatuksiani uuden maailman viineihin. Viinin hapokkuus ja keveät tanniinit antavat sille luonnetta. Kirjan lisäksi viini maistui sadon ensimmäisistä itse kerätyistä kantareelleista tehdyn metsästäjän leivän kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Viini on selkeämpi ja johdonmukaisempi kokonaisuus kuin kirja. Se jaksaa kantaa itsensä ryhdikkäästi alusta loppuun. Kirjassa on enemmän pohdiskelevuutta ja useihin eri teemoihin puuttumista.

Helmet-lukuhaaste 2018: 37. Kirjailijalla on sama nimi kuin perheenjäsenelläsi

Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra
kirjoittaneet Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen
Into Kustannus 2018
228 sivua (Luettu E-kirjana)

Fagiano
Barbera d'Alba 2016
Piemonte, Italia
13,99€ (Alkosta elokuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!