keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Rajamaat (kirjoittanut Arne Dahl)

Arne Dahl kirjailijanimellä (oikea nimi Jan Arnald) kirjoitettuja dekkareita on ilmestynyt useita ja osasta niistä on tehty myös televisio-sarjaa. Rajamaat on ensimmäinen Dahlin Berger&Blom -sarjaan kuuluva kirja. Suomeksi sarjaan on julkaistu myös Sydänmaa-niminen dekkari. Aiemmin Arne Dahl kirjailijanimellä on julkaistu kymmenosainen A-sarja, sekä kirjailija on julkaissut omalla nimellään muutamia teoksia.

En ole aiemmin Arne Dahlin teoksia lukenut, mutta kun näin hänen nimensä Dekkarifestivaalien 2018 vierailijana, päätin täyttää tämän aukon sivistykesssäni ja tutustua johonkin hänen teokseensa. Rajamaat-kirjan lukeminen on pitkä, ainakin kuukauden kestänyt prosessi. En jotenkin onnistunut pääsemään kirjan syövereihin heti mukaan, joten valitettavasti lukemisesta tuli hieman pakkopullaa. Rajamaat-kirjan tarina jäi osin auki ja jatkoa sille on suomeksi olemassa yhden kirjan ja ruotsiksi kahden kirjan verran.

Kävin 22.9.2018 Helsingin Pörssitalolla kuuntelemassa Arne Dahlin haastattelua, jota Leena Lehtolainen juonsi. Haastattelu oli kaikin puolin mielenkiintoinen ja avartava. Erityisesti mieleeni jäi kohta, jossa keskusteltiin tämän uuden kirjasarjan nopeatempoisuudesta. Dahl totesi, ettei tässä kirjassa hahmoilla ollut aikaa syödä tai harrastaa mitään. Saattaa olla, että juuri tämä nopeatahtisuus häiritsi minua, enkä siksi päässyt kirjan tarinaan kunnolla upputumaan. Dekkarissa asiat vain etenivät huimaavaa vauhtia, eikä ylimääräisille asioille, kuten sille syömiselle, oltu jätetty tilaa. Hänen aiemmin kirjoittamassaan A-sarjassa tahti on kuulemma paljon hitaampi, joten ehkäpä tartun johonkin tuon sarjan kirjoista seuraavaksi.

Pitkän luku-urakan aikana maistelin portugalilaista Credencial-punaviiniä. Se on tehty maan "kansallisrypäleestä" Touriga Nacionalista. Tuo rypäle on täydellinen pari suomalaiseen kylmään, koleaan ja märkään syksyyn. Siinä on lämmintä marjaisuutta ja luumuisuutta. Viinissä on ryhtiä ja luonnetta, mutta pehmeä tanniinisuus ja hapokkuus mahdollistavat sen nauttimisen myös sellaiseen ilman ruokaa. Viinin jälkimaussa on selvä salmiakkinen, ehkä hieman lakritsinen vivahde. Mielenkiintoinen, mutta hyvä! Itse maistoin viinin kanssa perinteistä perjantai-pizzaa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolma pistettä. Viinissä on lämpöä ja luonnetta enemmän omaan makuuni kuin hieman kylmäkiskoisessa kirjassa.

Arne Dahl oli mukana Helsingin Dekkarifestivaaleilla 2018.

Rajamaat
kirjoittanut Arne Dahl
Suomentanut Kari Koski
Into Kustannus 2017
357 sivua

Credencial
Touriga Nacional 2016
Vinho Regional Lisboa, Portugali
9,69€ (Alkosta heinäkuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!