sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Keisari Aarnio (kirjoittanut Minna Passi ja Susanna Reinboth)

Keisari Aarnio -teos on Helsingin Sanomien toimittajien Minna Passin ja Susanna Reinbothin tarkkanäköinen tutkimus ja kertomus Helsingin huumepoliisin entisen päällikön rikosvyyhdistä. Kirja käy tarkkaan läpi Jari Aarnion toimia tehtävässään ja jäätyään kiinni tekemistään rikoksistaan. Passi ja Reinboth ovat tutkineet tapausta pitkään ja saaneet haastatteluja (nimettömiä ja nimellisiä) lukuislta tapaukseen liittyvältä henkilöltä. Kirja on koostettu selkeästi, vaikka tapaus on hyvin monimutkainen ja sen tutkinta edelleen osittain kesken.

En ole kovin tarkkaan Aarniota käsitteleviä lehtijuttuja lukenut, mutta nyt kun tapauksesta on tuomioita annettu ja kokonaisuus alkaa ainakin joiltakin osittain hahmottua, on aiheeseen tutustuminen tuntunut helpommalta. Kirjan mukaan tapaus on toisaalta hyvin harkittu ja suunniteltu. Huumepoliisin päällikkö on vuosien ajan toiminut rikollisen ja lainkuuliaisen maailman välisellä alueella kallistuen ajoittain kummankin puolelle. Ilmeisesti rahan- ja vallanhimo on kuitenkin lopulta mennyt moraalin edelle.

Kuuntelin kirjaa autoloma-matkan aikana ja samoja tapauksia ja näiden osia on teoksessa käyty läpi eri henkilöiden näkökulmista. Liian tarkkaan ei ainakaan kuunnellessa kannata, eikä oikein voikaan, jokaiseen yksityiskohtaan tarttua. Toisaalta se, että asiat kertaantuvat on mielestäni hyvä asia ja auttaa kuuntelijaa hahmottamaan kokonaisuutta. Voi olla, että kirjaa lukiessa siitä saisi enemmän irti, mutta toisaalta kuunteluympäristöni oli tällä kertaa rauhallinen ja mahdollisti hyvin keskittymisen.

Kirjaa kuunnellessa aloin pohtia Aarnion alaisia, jotka ovat joutuneet todella haasteelliseen välikäteen. He ovat havainneet, ja osin jopa osallistuneet, tämän toimiin, kun Aarnio on näin vaatinut. Yleisesti Suomessa esimiestä kunnioitetaan, eikä heidän toimiaan kyseenalaisteta tai epäillä. Mikäli esimiehen toiminnassa havaitaan puutteita tai laittomuuksia, on asiasta eteenpäin kertominen hyvin haasteellista. Suomessa piirit ovat pienet ja varmasti pelko oman urakehityksen tyssähtämisestä  tai kokonaan loppumisesta on ollut aiheellista. Mielenkiinnolla jään odottamaan Aarniosta kertovaa televisio-sarjaa sekä Riku Rantalan isännöimää talk showta.


Kirja sai parikseen Ranskan Alsacesta ostetun Cremant-kuohuviinin. Viinissä on paljon happoa ja kuohua ja sen on annettava tasaantua hetki lasissa ennen kuin tuoksusta saa tarpeeksi irti. Tuoksussa on sitruksisuutta ja aavistus omenaa. Maussa erityisesti keltainen omena nousee esiin. Hapokkuutta viiniin antaa hento sitruksisuus. Kuohuviini on varsin kuivaa. Alsacen kuohuviinit tehdään samalla metodilla kuin Champagnen alueella. Tässä kuohuvassa rypäleinä olivat Pinot Noir ja Pinot Blanc. Kuohuviini maistui Chasselasse viinirypäleiden ja parin paikallisen juuston -(Munster ja Brie) kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Kumpikaan ei aukea heti, vaan vaatii hieman aikaa. Kuohuviinin saa kuitenkin "käsiteltyä" varsin nopeasti, kun taas kirja vaatii kunnolla avautuakseen muuhunkin aiheen materiaaliin tutustumista.

Keisari Aarnio
kirjoittanut Minna Passi ja Susanna Reinboth
lukija Raiko Häyrinen
HS Kirjat 2017
14h, 33 min (kuunneltu äänikirjana)

Arthur Metz
Cremant d'Alsace
Pinot Blanc, Pinot Noir
8,15 € (ranskalaisesta supermarketista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!