torstai 10. lokakuuta 2019

Olin joukon nuorin (kirjoittanut Erkki Liikanen)

Kirjassaan "Olin joukon nuorin" Erkki Liikanen kertoo elämänvaiheistaan aina vanhempiensa syntymästä lähtien nykypäivään. Liikanen on uteliaana ja aktiivisena toimijana päässyt tutustumaan mielenkiintoisiin ihmisiin ympäri maailmaa, sekä töidensä kautta vaikuttanut Suomen kehitykseen ja talouteen. Kirjassa on paljon tarkkaa tietoa Suomen poliittisesta historiasta. Omaelämäkerrallisen teoksen kanssa maistui saksalainen riesling-rypäleen valkoviini.

Erkki Liikanen on tullut tutuksi Suomen Pankin pääjohtajana, pitkäaikaisena SDP:n kansanedustajana sekä Euroopan unionin komissaarina. Häntä on usein haastateltu asiantuntijan roolissa valtiontaloudellisiin kysymyksiin tai Euroopan unioniin liittyen. Hän on lausunnoissaan selkeä ja kiihkoton. Näistä syistä odotukseni kirjan suhteen olivat alusta saakka korkealla.

Valtakunnan sisäpiiriläinen
Useiden toimiensa vuoksi Erkki Liikanen on päässyt jättämään jälkensä maamme talouspolitiikkaan. Entinen valtiovarainministeri on neuvotellut Suomen talouteen liittyvistä tekijäistä mm. sen aikaisen pääministi Harri Holkerin kanssa. Liikanen on myös ollut mukana, kun Suomi on neuvotellut jäsenyydestään Euroopan unioniin. Lukija, jolle nuo ajat ovat vain hyvin hataria muistoja, saa aimo annoksen nimien ja vuosilukujen muodossa tarkkaa historia tietoutta. Onneksi kirja ei ole kovin paksu, sillä muuten määrä olisi saattanut uuvuuttaa perustiedoiltaan hataramman lukijan.

Vastapainoksi politiikalle Liikanen avaa mukavasti myös omaa yksityiselämäänsä. Hänen vaimonsa Assi Liikanen on käynyt täyspäiväisesti töissä siihen saakka, kunnes perhe muutti Brysseliin Erkki Liikasen työn vuoksi. Näin ollen nuori kansanedustaja Liikanen on päässyt jo 1970-luvulla modernin isän rooliin, kun lastenhoitoa on jaettu vanhempien työpäivien mukaan.

Kirja on koottu selkeästi ja se etenee sekä ajallisesti että syy-seuraussuhteen mukaan loogisesti. Mikäli poliittisessa historiassa on aukkoja, niin kirja tarjoaa niistä moneen täytettä. Kirja on hyväntuulinen, enkä kokenut, että siinä olisi ketään entisiä poliitikkoja haluttu jälkiviisana mustamaalata. Ajoittain liian tarkat yksityiskohdat aiheuttivat pientä uupumusta, mutta varmasti osalle lukijoista ne ovat hyödyllistä tietoa.

Saksalainen klassikko
Kirjan kanssa maistoin Saksasta tulevaa riesling-rypäleen valkoviiniä. Dautel on klassinen esimerkki saksalaisesta ei aivan kuivasta rieslingistä. Väri oli oljenkellertävää. Tuoksussa oli sitruksisuutta ja aavistus petroolia. Viinin maussa sitruksiselle hapokkuudelle vastapainoa antoi runsas hedelmäisyys. Omena ja aprikoosi nousivat maussa erityisesti esille. Viini on väristään, tuoksustaan ja maustaan aina lempeään loppumakuun saakka tyylikäs kokonaisuus. Viini maistui suppilovahverokastikkeen, veneperunoiden ja lindströminpihvien kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat onnistuvat pääsääntöisesti lunastaman niille asetetut korkeahkot ennakko-odotukset. Kummallakin on paljon sanottavaa, mutta viinin sanoma on helpompi sisäistää muutamalla maistelulla.

Onko Suomen talouspolitiikka hallussa ja politiikkaan vaikuttaneet henkilöt ja kytkökset 1950-luvulta lähtien? Liikasen kirja sopii hyvin näiden kertaamiseen tai opetteluun. Opettelua keventämään sopii hyvin Dauteling riesling.

Olin joukon nuorin
kirjoittanut Erkki Liikanen
Otava 2019
225 sivua (luettu E-kirjana)

Dautel
Riesling 2018
Württemberg, Saksa
14,99€ (Alkosta syyskuussa 2019)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!