tiistai 8. lokakuuta 2019

Turun kirja-, ruoka- ja viinimessut 2019

Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Turussa järjestetyt kirja-, ruoka- ja viinimessut keräsivät kirjallisuuden ja kulinarismin ystävät Turun messukeskukseen. Matkustin lauantaiksi Turkuun ja pääsin bloggajapassilla tapahtumaan. Suuri kiitos järjestäjille hyvin onnistuneista järjestelyistä ja lukuisille esiintyjille hyvin mielenkiintoisista keskusteluista. Niiden vuoksi lukupino kasvoi taas usealla teoksella...

Kolmipäiväisten messujen toinen päivä, lauantai, alkoi heti aamukymmenen jälkeen yläkerran Eino-salissa aiheella "Translating Europe - EU:n kirjallisuutta kääntämässä". Keskustelua johti Ylen toimittaja Juha Hietanen ja keskustelemassa olivat suomentajat  Hannimari Heino (italia), Mirja Hovila (latvia), Päivi Palokoski (puola) ja Jari Aula (slovakki). Italiaa lukuun ottamatta käännettävät kielet edustavat suomeksi käännetyn kirjallisuuden vähemmistöä. En ollut kuvitellutkaan, että kääntäjät pääsisivät työllään rikastumaan, mutta keskustelun perusteella täytyy kyllä nostaa hattua erityisesti kaikille "pienten kielien" kääntäjille. He seuraavat aktiivisesti kyseisen kielialueen kirjallisuutta ja yrittävät ehdottaa suomalaisille kustantajille käännettäviä teoksia, joista vain murto-osa hyväksytään julkaistavaksi. Kääntäjien työn ansiosta erilaisten kulttuurien kirjallisuutta saadaan tuotua myös suomenkielisten lukijoiden ulottuville - ja tietysti myös päinvastoin. 

Käännösmaailmasta päivä jatkui viereiseen Jukola-saliin, jossa näyttelijät Elina Kilkku ja Jussi Nikkilä (saavuttuaan hieman myöhässä) keskustelivat teoksistaan ja näyttelijän moninaisesta roolista kulttuurikentällä. Keskustelua veti Päivi Kuntze. Molempien kirjat: "Näyttelijä" (Jussi Nikkilä) ja "Täydellinen näytelmä" (Elina Kilkku) ovat minulla nyt lukulistalla ja mielenkiinnolla odotan pääseväni niihin käsiksi. 

Näistä keskusteluista siirryin alakertaan ja ehdin tutkailla messusalien tarjontaa ennen Emma Puikkosen "Lupaus" -kirjaa koskevaa haastattelua. Ympäristö ja ilmasto olivat vahvasti keskustelun teemoissa läsnä. Tämä, kuten seuraava Pajtim Statovcin haastattelu, olivat Kuisti-lavalla. Lava oli kyllä kivasti sisustettu, mutta paikka oli todella ahdas ja meluisa. Sama hälyisyys vaivasti oikeastaan kaikkia avoimen hallien lavoja eli Agricolaa, Fiorea, Kuistia ja Tietoa. Yläkerran salit, sekä Auditoria, sen sijaan oli onnistuneesti rauhoitettu keskustelulle. Statovci kertoi "Bolla" kirjastaan, sen henkilöistä ja kirjan synnystä. Hänen otteensa ja lähestymiskantansa on ihailtavan raikas ja rohkea. Statovci totesi, että hän saa mielikuvituksensa toimimaan parhaiten sulkemalla yksinkertaisesti silmänsä ja kuvittelemalla tapahtumia. Keino, jota kenen tahansa kannattaisi aika ajoin tehdä, kun haluaa saada luovuutensa valloilleen.  

Ruoka- ja viinimessuilla tuntui riittävän koko päivän ajan hyvin kävijöitä. Tavallisten maistettavien lisäksi tarjolla oli paljon lähi- ja kasvisruokaa. Mielenkiintoista oli myös päästä maistamaan alkoholijäätelöitä. Paimiolainen Ice Giant valmistaa erimakuisia alkoholia sisältäviä jäätelöitä. Messuilla maistoin toffee- ja hieman vahvempaa lakkajäätelöä. Yllättävän selkeästi alkoholi maistui jäätelöistä. Prosentteja yhdessä annoksessa on kuulemma vajaan alkoholiannoksen verran. Alkoholijäätelö voisi sopia kevyeksi jälkiruoaksi illallisen loppuun. Se korvaa sekä jälkiruokaa että sen kanssa mahdollisesti nautittavaa jälkiruokajuomaa.

Muista kuulemistani messukeskusteluista jäi mieleen Tuomas Murajan perustulo-kokeilua koskeneen kirjan "Perustulokoe-eläin" esittely. Keskustelu oli mielenkiintoinen ja perustuloa kannattava. Täytyy kirja lukea, kun se vastaan tulee. Aihe on ainakin mielenkiintoinen. Perustulon lisäksi yhteiskunnallista keskustelua päivän aikana yllä piti Suomen kirjailijaliiton toimesta järjestetty Sirpa Kähkösen vetämä keskustelu Arkadiamäen kirjoista. Haastateltavina keskustelussa olivat Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo ja Kokoomuksesta Ville Kaunisto. Kumpikaan ei liene suurelle yleisölle kovin tuttu nimi, joten tilaisuus oli tässäkin mielessä hyvin kiinnostava. Yllättävänkin samanlaiset kirjat ovat molempiin tehneet vaikutuksen.

Omalta osaltani messupäivän päätti Jenni Haukion ja Elina Knihtilän haastattelu. Haukio johti haastattelua napakoin ottein ja 20 minuutin aikana ehti kuulla paljon.

Ensimmäiset käymäni Turun kirjamessut vaikuttivat laajalla ohjelmatarjonnallaan. Teatteri-teeman yhdistäminen sopi hyvin ja teatteri myös näkyi kirjallisuuden ohella tapahtumissa. Pääosa keskusteluista kesti vain 20-30 minuuttia, joka on varsin lyhyt aika, toisaalta useat esiintyjistä olivat eri lavoilla useampaan otteseen. Kiitokset bloggajapassista ja sujuvista järjestelyistä! Vajaan 24 000 messukävijän tapahtuma on ehdottomasti käymisen arvoinen tapahtuma. Ja pääseepä samalla näkemään muutenkin Turkua ja tutustumaan mm. kaupungin laajaan ja laadukkaaseen ravintola tarjontaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!